POVEȘTILE CREDINȚEI. Vintilă Mihăilescu crede în tradițiile românești

Data publicării:
26122012 20m 20vintila 20mihailescu-40651

Povestea credinței lui Vintilă Mihăilescu în valorile poporului român a început în copilărie.

„Suntem o familie de profesori, de dascăli, și până recent dascalii aveau o credință foarte profundă pe care o numim patriotism. Cred profund în tradițiile de la țară, să zic așa, în tradițiile românești”, explică Vintilă Mihăilescu.

O carieră impresionantă

În ultimele două decenii, Vintilă Mihăilescu a avut o activitate științiifică impresionantă. A predat la universități din țară și din străinatate, a colaborat cu Academia Română și Banca Mondială și a condus timp de cinci ani Muzeul Țăranului Român.

În anul 2006, pentru serviciile aduse culturii române a fost decorat de președintele țării. Tot ceea a făcut a făcut cu credința că poporul român merită infinit mai mult decât are în prezent.

„Îmi place vitalitatea poporului român. Vitalitate înseamnă și când își dă cu măciuca în cap ți-o dă zdravăn, dar și când îți dăruie, îți dăruie din toată inima. Dacă nu îți place poporul în care trăiești, e greu să faci antropologie”, mărturisește Vintilă Mihăilescu.

Care este farmecul antropologiei

Studiul tradițiilor și identității românești i-a dăruit notorietate și multe satisfacții profesionale. Dar marele câștig al profesorului Vintilă Mihăilescu a fost ca prin cercetarea sufletului poporului român a reușit, de fapt, să se descopere pe sine.

„Asta este farmecul esențial al antropologiei, că te descoperi de fapt în ultimă instanță prin celălalt. Trebuie să te uiți în ochii altora ca să vezi și cine ești și ai să fii mai mult decât ceea ce ai fost”, povestește Vintilă Mihăilescu.

Profesorul Vintilă Mihăilescu a împărtășit această taină și studenților săi. „Or pentru toți studenții care au intrat în acest joc, nu stiu cu cât au rămas cu valorile poporului român, că nu despre asta este vorba, dar s-au descoperit pe sine în acest joc, în această imagine a satului”, explică profesorul.

Ce este înțelepciunea

Pentru Vintilă Mihăilescu, credința este virtutea care îi deosebește pe oameni de necuvântătoare. Profesorul consideră că nu poți trăi fără să crezi în „ceva”.

„Nu cred că poți să îți descoperi cu adevărat credința aia interioară, care te-a animat sau te-a măcinat o viață întreagă, decât hăt târziu la bătrânețe. De aceea cred că înțelepciunea vine mai târziu. Poate că înțelepciunea este momentul când descoperi această credință și ai grijă să nu vorbești despre ea”, spune Vintilă Mihăilescu.

În timpuri în care pentru români patriotismul a devenit un concept gol de conținut, Vintilă Mihăilescu crede că aparține unui popor fascinant.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri