RAPORT DE ŢARĂ. Peste 2000 de investitori străini la Sibiu

Data publicării:
1303 20sibiubeta-54526

În ultimii cinci ani, aproape 2350 de firme din ţară şi din străinătate au pornit afaceri profitabile la Sibiu şi în satele din apropiere. Pe islazurile comunale au apărut parcuri industriale, iar sătenii nu mai merg la alimentară, ci la hypermarket. Iar când vor să-şi tragă sufletul, ies la o plimbare la mall, în capătul satului.

La Şelimbăr, de exemplu, se află un mall şi un centru comercial de unde, zilnic, sute sau chiar mii de localnici din judeţ îşi fac cumpărăturile. În jur de 500 de firme autohtone, dar şi din ţări ca Austria şi Germania, au cumpărat teren în zonă ca să pornească afaceri. Aşa au apărut mall-ul de la marginea satului, cinci hypermarketuri retail, zeci de fabrici şi reprezentanţe auto.

Patronii spun că au fost atraşi de la bun început de forţa de muncă extrem de ieftină, dar şi de preţul scăzut al terenurilor. De patru ani încoace, un metru pătrat de teren costă între 10 şi 40 de euro, de trei ori mai puţin decât în Sibiu.

Votează-ți județul și comentează pe forum în secțiunea specială „Raport de țară”

Dorian Ştefan, director general al unei reprezentanţe auto din Şelimbăr, dă un exemplu: „Zona Şelimbăr mi-a permis să cumpăr o suprafaţă mare de teren la un preţ mult mai competitiv. Nouă ne trebuiau pentru dezvoltare mai mulţi metri pătraţi şi metrul pătrat era mai ieftin în zonă.

Pentru o investiţie întinsă pe o suprafaţă de 4000 de metri pătraţi, un investitor plăteşte în jur de 10.000 de euro anual impozit Primăriei din localitate. La oraş, suma s-ar dubla, spun specialiştii. „Avem o birocraţie de tip orăşenesc şi avem o birocraţie de la ţară, unde lucrurile merg mult mai rapid”, explică Bogdan Gicu, expert imobiliar. „Dacă ne raportăm în primul rând la taxe şi impozite, vă pot spune că impozitele pentru un teren… pe un hectar, la ţară, este cu aproape 50% mai mic decat impozitul pe care îl avem în interiorul oraşului.

Asaltaţi de cereri din toate părţile, primarii satelor din Mărginimea Sibiului vin cu fel de fel de oferte. „Avem un teren pe care am dori să-l concesionăm pentru diferite ateliere mai mult mesteşugăreşti”, spune Bogdan Bucur, primar al comunei Răşinari.

În comuna Cristian, la 15 kilometri de Sibiu, un grup de investitori italieni a deschis o fabrică de încălţăminte pentru trasee montane cu 90 de angajaţi. „3000 de perechi de bocanci trekking pleacă zilnic de aici. Finisate, ambalate, încărcate, pleacă spre Europa”, spune directorul economic al fabricii, Alexandra Farcaş.

Teama de taxe majorate şi de birocraţie l-a împins şi pe Stephan Braune, om de afaceri de origine germană, să deschidă un parc de autocare în satul sibian Cisnădioara. Importă autocare vechi din Europa de Vest pe care mecanicii le recondiţionează. Odată puse la punct, preţul autocarelor creşte cu câteva mii de euro. În medie, de aici pleacă anual cam 30 de autocare, la preţuri între 10.000 şi 20.000 de euro.

Proprietarul spune că nu regretă că a ales să investească în zona Sibiului: „Eu nu regret nici o zi că am făcut un pas ca acesta. Mă simt foarte bine aici. Multă lume incepe din nou să cumpere maşini second-hand şi sper într-un viitor bun”, spune Stephan Braune.

Potenţialul economic şi al forţei de muncă a atras ca un magnet investiţiile din străinătate. Cele mai multe firme care derulează afaceri în judeţ provin din Germania, Italia şi Austria.

Germanul Oswald Kolb este directorul unei firme multinaţionale care produce la Sibiu componente auto pentru mărci de prestigiu din industria de automobile. „Ne aşteptăm la creşteri semnificative pentru fabrica de la Sibiu. Acestea vor fi independente, chiar dacă piaţa se mişcă acum încet”, spune directorul. „Suntem încă la faza de creştere. Am construit un modul nou în februarie, acum ne-am mutat în el şi acum avem nevoie de câţiva ani ca să ajungem unde dorim.

Investiţiile făcute în ultimii ani au făcut ca rata şomajului să fie în jur de 4% în tot judeţul, cu un punct procentual mai scăzută faţă de nivelul ţării. Multinaţionalele care au investit în centre de producţie în Sibiu au determinat şi o uşoară creştere a investitiilor imobiliare pe timp de criză, spun specialiştii. O locuinţă într-o zonă bună a Sibiului costă acum între 40.000 şi 100.000 de euro, arată statisticile imobiliare. Experţii spun că regionalizarea va deschide practic porţile altor investiţii, va crea noi locuri de muncă şi totodată noi tranzacţii imobiliare.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

În aşteptarea regionalizării, vreme de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale. În fiecare zi, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, din care, la final de săptămână, tragem linie şi adunăm împreună atuurile şi punctele slabe. Din Braşov, Sibiu, sau de oriunde în România, intraţi şi votaţi-vă judeţul preferat în secţiunea Raport de ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri