"Dacă mă lua somnul, dădeam cu capul de tetieră". Deznodământ în dosarul tragediei în care o familie a murit. Pedeapsa primită de șofer

Data publicării:
accident hula bradului
Trei mașini au fost implicate în accidentul de pe DN1. Foto: ISU Sibiu

Punct final în procesul tragediei de la Hula Bradului, județul Sibiu, în care o familie de spanioli a murit, la sfârșitul anului 2022. Șoferul vinovat de accident a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare și plata unor daune morale de 430.000 de euro. Decizia Curții de Apel Alba înjumătățește, practic, pedeapsa dată de Tribunalul Sibiu, odată cu schimbarea încadrării faptei din omor calificat în ucidere din culpă, scrie Alba24.ro.

Accidentul rutier provocat de bărbatul de 63 de ani din Gorj a avut loc pe 4 decembrie 2023, la Hula Bradului, în județul Sibiu. Șoferul venea din Italia și, potrivit datelor de la dosar, a condus fără oprire cel puțin o zi și jumătate, înainte de impactul mortal.

"Dacă mă lua somnul, simțeam și mă controlam. Dădeam cu capul de tetieră sau deschideam geamul sau dădeam muzica la maximum și fredonam. De asemenea, aveam o mantră pe care o fredonam și care consideram că mă ajută, mă protejează și mă duce în siguranță până la destinație” - declarație inculpat din 7 decembrie 2022.

În urma unei depășiri pe linie continuă, cu 128km/oră într-o zonă cu limită de 50km/oră, bărbatul a izbit frontal mașina în care se afla familia din Spania. Impactul a fost devastator. Patru oameni - mama, tata și cele două fiice - au murit în accident.

Potrivit anchetatorilor, bărbatul era rupt de oboseală, făcuse depășiri la limită, dar și un alt accident înainte. Ca să nu adoarmă la volan, se lovea cu capul de tetieră, dădea muzica la maximum și urla singur în mașină. În rechizitoriu apar și transcrierile mai multor înregistrări audio, schimbate prin intermediul aplicației WhatsApp cu iubita lui: "Am ațipit de multe ori și Dumnezeu m-a ţinut în braţe de fiecare dată, dar până la urmă tot am lovit parapetul", îi transmitea bărbatul concubinei sale, cu doar câteva ore înainte de accident.

"Am scăpat foarte ieftin, iubire! Doar două mici dâre, așa, ca și cum două zgârieturi mici. Doamneeee! Doamneeeee! (...) Am scăpat ușor, gata! De aici încolo o să urlu în mașină, dau drumul la geam din când în când. Sper, sper să ajung. Da, oboseala e foarte, foarte mare!", se arată în transcrierile mesajelor audio care apar la dosar.

În urma procesului, în septembrie 2023 bărbatul a fost condamnat de Tribunalul Sibiu la 20 de ani de închisoare și plata de daune morale familiei victimelor de 850.000 de euro. Șoferul a făcut apel, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia.

Șase luni mai târziu, pedeapsa a fost înjumătățită, odată cu schimbarea încadrării faptei din omor calificat în ucidere din culpă.

"Schimbă încadrarea juridică dată faptei prin actul de sesizare din infracțiunea de omor calificat  în infracțiunea de ucidere din culpă. Condamnă pe inculpatul S. I., deținut în Penitenciarul București-Jilava, la pedeapsa de 10 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă", se arată în decizia Curții de Apel Alba Iulia, din 19 martie 2024.

Totodată, bărbatul este obligat să plătească și 430.000 de euro daune morale. Decizia instanței superioare din Alba Iulia este definitivă.

Citește și: Filmul tragediei în care o familie a murit. Șoferul vinovat de accident urla și se dădea cu capul de tetieră ca să nu adoarmă

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri