România furată. Azil nou, cu lacătul pe ușă. Drumul banilor de la stat la Secureanu

Data actualizării: Data publicării:
azil nelocuit

Supraaglomerate și subfinanțate, căminele pentru persoane vârstnice sunt singura soluție oferită de stat bătrânilor dependenți de îngrijire. Numărul de locuri - deja ocupate - în aceste centre este de 7.000, în timp ce în România trăiesc peste 1 milion de bătrâni singuri. Eșecul statului în a crea o rețea de servicii sociale, în ciuda cheltuielilor imense din ultimii ani, este subiectul unei noi investigații marca „România furată”.

România are azi patru milioane de vârstnici şi nicio reţea de servicii publice care să le asigure cu adevărat îngrijirea. Infirmierele calificate care să îi îngrijească acasă lipsesc. Centrele de zi sunt rare şi depind de banii europeni. Căminele de bătrâni ale statului sunt subfinanţate.

„Practic, noi, în multe din zonele din această ţară, încă mimăm asistenţa socială”, spune Dragoș Pîslaru, fost ministru al Muncii.

Din datele Ministerului Muncii, în România sunt 118 cămine de bătrâni în tot sistemul public. 44 ţin de Consiliile Judeţene, 74 - de primării. O medie de două pe judeţ. Realitatea arată însă că există judeţe fără niciun cămin de stat sau în care supravieţuieşte unul singur.

În acest timp, cămine de bătrâni complet mobilate şi utilate, ridicate cu banii Uniunii Europene sau ai comunităţilor locale, stau închise. Numărul lor în toată ţara nu a fost socotit de nicio autoritate. Nici banii cheltuiţi.

Unul din cele mai moderne cămine de stat, pentru care Primăria Râmnicu Vâlcea a plătit aproape 3 milioane de euro, a ajuns în 2014, printr-o fundaţie, la Adrian Secureanu, fostul director al spitalului Malaxa din București, urmărit penal pentru luare de mită și delapidare.

Mircia Gutău, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea: „Aici e o secţie de îngrijiri medicale. Terapie cu laser, o sală de forţă... Din păcate, tencuiala nefiind încălzită, a picat ceva din tencuială. Aici este o curte interioară în care bătrânii pot veni să joace un şah, să discute, să joace un rummy. Aici este un cabinet de hidroterapie prin masaj. Uitaţi-vă cum arată o sala de mese. Sunt convins că mulţi vor fi invidioşi.

Reporter: Şi n-a intrat niciun bătrân?

Mircia Gutău: Niciun bătrân, niciodată.

Reporter: Deşi au trecut 8 ani...

Mircia Gutău: Exact. Este strigător la cer!

De la mobilier la aparatură şi servicii, toate se leagă la Ostroveni, într-un fel sau altul, de banii ori de contractele Spitalului Malaxa cu diverse firme private.

Care sunt aceste legături, cum a eşuat statul în parteneriatul cu fundaţiile şi cum pierde în continuare bani aflaţi marţi seară, de la ora 21.00, la „România furată".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri