Sari la conținut

ROMÂNIA FURATĂ. Din Rusia, „cu dragoste”: rețeta eșecului de la Mechel

În 2002, sub Guvernul Năstase, grupul Mechel intră pe piața din România. Cu puțin peste două milioane de dolari, rușii cumpără Combinatul de Oțeluri Speciale de la Târgoviște. Un mamut industrial ridicat in anii '70 care se încadra în categoria industriei speciale pentru pregătirea României în caz de război.

„Vreau să vă dau un exemplu, un combinat similar în Ucraina, care nu era conectată și vedeți că nu e conectată în circuitul economic mondial, a vândut un combinat la 15 miliarde de dolari. La timpul respectiv”, spune Ionel Marcel, fost director tehnic COS Târgoviște.

„Au început tovarășii să-și arate adevărata față și au început să preia din combinat ceea ce le lipsea lor, în speță tehnologie și utilaje”, spune Mihai Toma, fost lider sindical COS Târgoviște.

Pe lângă întreprinderea de la Târgoviște, grupul Mechel ajunge, într-un timp foarte scurt, să dețină patru uzine metalurgice.

„Mulți au avut interes s-aducă în pierdere unități de stat ca să poată fi privatizate la un preț mai scăzut”, afirmă Gheorghe Zaman, director Institutul de Economie Națională.

Anul trecut, rușii de la Mechel au vândut toate combinatele pentru 52 de euro. Acum întreprinderile funcționează pe avarie și sunt curtate de firme de recuperare a fierului vechi. Cum a fost posibil acest lucru, aflați astăzi în Jurnalul de seară, de la ora 20:00.