Sari la conținut
News Alert

ROMÂNIA FURATĂ. Loteria Română, gaură de un miliard de euro

Contractul pentru sistemul informatic care gestionează jocurile Loteriei Române ar fi fost prelungit ilegal, timp de un an, prin ordine de ministru. Deşi ar fi trebuit organizată o licitaţie pentru alegerea furnizorului unui astfel de sistem, miniştrii Finanţelor Daniel Chiţoiu şi Ioana Petrescu au preferat calea mai scurtă, a negocierii directe. Şi au prelungit astfel o afacere care, în ultimii 22 de ani, a produs o pagubă estimată la câteva sute de milioane de euro.

Este un furt din bugetul ţării. Grecii au făcut o ofertă pe echipamentele pe care le-au adus în 92, acum 22 de ani, la mâna a doua. Deci, sunt nişte echipamente depăşite şi uzate moral”, a declarat Sorin Constantinescu, fost consilier al preşedintelui Loteriei.

„Un contract păgubos pentru statul român. De acolo se puteau obţine venituri foarte mari. Din păcate, cât am fost ministru de finanţe, nu am reuşit să reziliez acest contract. (...)”, a susţinut Gheorghe Ialomiţeanu, fost ministru al Finanţelor.

„Nu puteai să reziliezi acele contracte, pentru că prejudiciul, penalităţile pe care Loteria Română, Statul Român ar fi trebuit să le plătească (...) erau atât de mari, încât am fi băgat Loteria în faliment”, a explicat Liliana Mincă, fost director al Loteriei Naţionale.

Cum se apără cei care au semnat pentru prelungirea înţelegerii păguboase aflaţi astăzi, de la ora 20, la Jurnalul de seară.