Sari la conținut

Ce spun ambasadorii din Marea Britanie și Germania despre organizarea alegerilor din diaspora

Îl rog pe președintele încă în funcție să fie retrași ambasadorii și consulii de acolo unde românii au fost umiliți”, a declarat Klaus Iohannis, președintele ales al României, astăzi, într-o conferință de presă.

În replică, ambasadorii români la Londra şi Berlin spun că au făcut tot se putea, în condiţiile date.

Dacă am fi avut secţii de votare în plus în Londra, lucrurile ar fi mers mult mai bine. Ambasada a propus deschiderea a trei secţii noi în Londra. Una singură în plus dacă ar fi fost, toţi cei care în turul doi nu au reuşit să voteze ar fi putut vota”, a spus Ion Jinga, ambasadorul României la Londra, pentru Digi24.

Colegii mei, consulii generali de la Bonn şi, respectiv, de la Munchen, au făcut tot ce puteau să facă. Noi, între turul întâi şi doi, am solicitat chiar cu insistenţă să se deschidă noi secţii de votare. Acest lucru nu s-a putut. Ni s-a spus că aşa sunt prevederile legale”, a spus Lazăr Comănescu, mbasadorul României la Berlin, pentru Digi24.

Valul de nemulţumire generat de uriaşele cozi la care românii au fost nevoiţi să stea în vestul Europei nu a rămas fără efecte nici la Bucureşti.

Domnul ministru Meleşcanu a venit în ultimul moment, a făcut tot ceea ce putea să facă. Oricum, nu a venit ca să rămână ministru”, a spus premierul Victor Ponta.

Însuși ministrul de Externe nu găsea, în ziua votului, niciun vinovat pentru orele petrecute la coadă de mii de români.

Nu este nimeni vinovat. Îmi asum răspunderea pentru faptul că s-a votat de trei ori și jumtate mai mult decat în turul întâi. Am văzut declarații și am văzut multă lume care s-a dus în excursii ca să voteze”, a spus Teodor Meleșcanu.

Premierul Victor Ponta promitea şi el la finalul primului tur că niciun român nu va rămâne pe 16 noiembrie în afara secţiilor de vot. Promisiune care a rămas neîndeplinită. Mii de români nu au reuşit să voteze nici în finala prezidenţialelor.

Citiți și
Cozi infernale și gaze lacrimogene pentru alegătorii din diaspora
Incidente în Spania. Consulul României de la Castellon a fost îmbrâncit

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!