Românii surprind Guvernul de la Londra. Declarația ambasadorului Marii Britanii la București

Data publicării:
oameni in londra
Jumătate dintre companiile incluse în indexul din 2023 operează în Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa. FOTO: Getty Images

Autoritățile britanice sunt surprinse de numărul mare de români care au depus cerere pentru statut de rezident în urma Brexitului. După ce 435.000 de români s-au înregistrat, ambasadorul Andrew Noble a dezvăluit că Guvernul de la Londra nici nu știa că sunt atât de mulţi români în Regatul Unit, potrivit Mediafax.

„Comunitatea românească este unul dintre grupurile din Marea Britanie care a dat dovadă de mare încredere în Procedura de înregistrare a cetățenilor UE. Au fost depuse mai multe cereri decât numărul românilor de care știam noi că este în Marea Britanie. Obișnuiam să spunem că sunt 400.000 de români în Marea Britanie. Ei bine, 435.000 s-au înregistrat deja, adică 110 la sută. Numărul cererilor din partea polonezilor este la 60 la sută din câți credem că sunt. Iar bulgarii sunt la 135 la sută”, a declarat Andrew Noble.

Șeful misiunii diplomatice a declarat că românii nu vor fi afectați deloc în urma ieșirii Marii britanii din Uniunea Europeană.

„Ca rezultat al Acordului de Retragere a apărut perioada de implementare, în timpul căreia aproape nimic nu se va schimba. Aproape totul rămâne la fel. Ce înseamnă aproape? Noi (n.red. – Marea Britanie) nu vom mai fi în Uniunea Europeană. Va exista o diferență fundamentală despre jurisdicția Curții Europene de Justiție. În legătură cu drepturile cetățenilor, singura diferență remarcată este că Acordul de retragere nu stipulează în continuare drepturile tale, de cetățean european, de a vota în alegerile locale și europene. Noi, în Marea Britanie, am acordat dreptul de vot în cadrul alegerilor locale și cerem acest lucru și din partea celorlalte 27 de state care rămân în UE. Trei țări au aceeptat deja, problema rămâne de discutat între noi și Guvernul României”, a încheiat Noble.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri