A doua navă multirol a fost lansata la apă. Nava intervine în situații de urgență, inclusiv stingerea incendiilor

Data actualizării: Data publicării:
o nava multirol este lansata la apa, la santierul naval Galati
A doua navă multirol a fost lansată la apă Sursa foto: facebook.com/igsu.situatiideurgenta

Capabilă să desfășoare activități specifice operațiunilor de intervenție în cazul situațiilor de urgență pe mare, inclusiv stingerea incendiilor, a doua navă multirol a României a fost lansată la apă, miercuri, la șantierul naval din Galați.

Nava este achiziționată în cadrul Proiectului VIZIUNE 2020, iar costul acestui mijloc de mobilitate navală este de 122.842.999,53 LEI, inclusiv TVA (aproximativ 24,8 milioane Euro).

Prima navă de acest tip a fost lansată la apă pe 30 iunie a.c.

Navele multirol vor desfășura misiuni de localizare și lichidare a incendiilor izbucnite la bordul navelor, platformelor maritime de extracție și foraj, inclusiv extragerea persoanelor aflate în pericol și stingerea incendiilor apărute ca urmare a aprinderii produselor petroliere deversate accidental pe suprafața apei. De asemenea aceste nave au la bord echipamente de salvare a persoanelor aflate în pericol, cu o capacitate de preluare a supraviețuitorilor de până la 50 de persoane.
Cu acest tip de ambarcațiune pot fi executate misiuni operative continue, fără aprovizionare și realimentare până la trei zile, fiind proiectată să opereze în toate anotimpurile, atât în Marea Neagră, cât și Marea Mediterană.

Lungimea totală a navei este de 51,32 m, iar lățimea totală de 9,41 m și este echipată cu platformă transfer elicopter (Winch-Only) și/sau lansarea/recuperarea a UAV (UnmannedAerialVehicle), este echipată cu radare, cameră supraveghere (zi - noapte), ambarcațiuni de intervenție rapidă pentru salvare, precum și sistem „rescue star” cu macara, are în dotare sisteme de stingere a incendiilor, inclusiv instalații de autoprotecție și o durată de viaţă de minim 30 de ani.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Inspectoratul pentru Situații de Urgență semna în luna octombrie a anului 2022 contractul de achiziție a două nave multirol destinate salvării de vieți și protejării de bunuri, care sunt proiectate şi construite la şantierul naval din Galaţi, de către constructorul naval Grupul Damen.
Achiziția este finanțată din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2021- Viziune 2020 și are valoarea totală de aproximativ 45 milioane de euro.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri