Adjunctul șefului IPJ Constanța și șeful serviciului rutier Constanța au fost demiși din funcție după accidentul din 2 Mai

Data actualizării: Data publicării:
masina implicata in accident rutier inconjurata de politisti
Accident mortal provocat de un tânăr șofer care luase droguri. Foto: editiadesud.ro

Ministerul de Interne anunță primele demiteri în cazul accidentului mortal din 2 Mai, comis de un tânăr care luase 3 tipuri de droguri. Este vorba despre adjunctul șefului IPJ Constanța, șeful serviciului rutier Constanța, șeful poliției din Mangalia șeful biroului de poliție din Vama Veche.

De asemenea, un ofițer și doi agenți, care nu l-au testat pe tânăr cu testul antidrog înainte de accident, sunt acuzați de abuz în serviciu.

Deciziile au fost luate în urma verificărilor Corpului de Control al MAI, care face o anchetă la IPJ Constanța.

Eduard Ionescu, purtătorul de cuvânt al MAI, a spus că deciziile au fost luate în baza datelor preliminare ale Corpului de Control, care nu reprezintă raportul final.

„Ofiţerii Corpului de control au constatat posibile aspecte de natură penală circumscrise infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu modul de acţiune, respectiv inacţiune a trei poliţişti, un ofiţer şi doi agenţi, implicaţi în procedurile de verificare, control şi luare a măsurilor legale faţă de conducătorul auto care în dimineaţa zilei de 19 august 2023 a produs un accident rutier soldat cu decesul a doi tineri şi rănirea altor trei.

Printre altele, în contextul în care IPJ Constanţa are în folosinţă 12 aparate pentru verificarea prezenţei în organism a unor substanţe cu efecte psihoactive, respectiv Drugtest, s-a constatat că poliţiştii aveau posibilitatea să testeze conducătorul auto ori să-l conducă la o unitate medicală autorizată în vederea examinării clinice şi recoltării de probe biologice. Cu privire la aceste aspecte constatate urmează a fi sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa”, a spus Ionescu.

El a adăugat că, în urma evaluării manageriale, a fost decisă eliberarea din funcţie a patru poliţişti cu funcţii de conducere: adjunctul şefului IPJ Constanţa cu responsabilităţi în domeniul siguranţei rutiere şi ordinii publice, şeful Poliţiei Rutiere Constanţa, şeful Poliţiei municipiului Mangalia şi şeful Poliţiei Vama Veche.

Raportul final va fi înaintat, după terminarea verificărilor de la Constanţa, ministrului Afacerilor Interne.

„Ministrul Afacerilor Interne, domnul Cătălin Predoiu, va analiza datele care îi vor fi prezentate şi va lua în continuare, fără absolut nicio ezitare, măsurile legale care se impun pentru eficientizarea actului poliţienesc şi de asemenea pentru protejarea cetăţenilor”, a mai spus Ionescu.

Doi tineri au murit, sâmbătă dimineață, în localitatea 2 Mai din Constanța, după ce un șofer de 19 ani, drogat, i-a lovit din plin și a plecat, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Alți 3 tineri au ajuns la spital cu răni grave în urma impactului.

În noaptea respectivă, șoferul de 19 ani a fost oprit de două ori de un echipaj de poliție înainte de tragedia de pe șosea.

Prima întâlnire a fost la 9:00 seara, în Constanța, când a fost oprit la un filtru. Polițiștii nu aveau indicii că ar fi sub influența drogurilor, i-au făcut recomandări să aibă grijă cum conduce și să nu se urce la volan beat sau sub influența drogurilor.

La miezul nopții, polițiștii au primit un apel la 112, prin care un bărbat reclama că o mașină turează motorul foarte tare, iar șoferul conduce agresiv. La fața locului a fost trimis un echipaj de poliție. Polițiștii i-au văzut mașina tânărului, l-au tras pe dreapta, l-au testat cu alcooltestul, iar rezultatul a fost negativ.

În mașina lui însă, polițiștii au găsit o țigară despre care se suspectează că ar fi conținut canabis, precum și niște pastile care acum sunt verificate pentru a se stabili dacă sunt stupefiante. Tânărul a fost dus la poliție, a fost deschis dosar penal pentru deținere de droguri, dar nu a fost testat pentru consum de droguri.

La 4:30 a ieșit din sediul poliției. De acolo tânărul ar fi mers în Vama Veche, unde s-a întâlnit cu câțiva prieteni și ar fi consumat droguri. Polițiștii au informații că prietenii respectivi ar fi consumatori de droguri.

După ce a plecat de la vila unde erau aceștia cazați, tânărul s-a urcat la volan, apoi a produs accidentul.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri