Amintiri despre Neagu Djuvara, de la prietenul care l-a găzduit în ultimii 12 ani

Data actualizării: Data publicării:
erbiceanu djuvara

Neagu Djuvara, care s-a stins la 101 ani, nu a avut o viaţă uşoară, chiar dacă venea dintr-o familie de aristocraţi. Când s-a întors în România, dupa Revoluţie, a trebuit să caute un loc unde să stea. În ultimii 12 ani, l-a găzduit prietenul său de suflet, Constantin Erbiceanu.

Constantin Erbiceanu: „L-am cunoscut pe la mijlocul anilor 90, la prieteni comuni, familia Tanaşoca, aromâni ca şi el, ne-am simpatizat imediat, dat fiind experienţa exilului el a avut 47 de ani eu numai 30, el a stat 23 de ani în Africa eu numai 6, încât aveam multe lucruri de istorisit. Auzisem de el, eu am stat în Mali, el a stat în Niger şi auzisem că e un român acolo, o persoană importantă şi, deşi am vizitat şi Nigerul, nu ne-am întâlnit, abia în România, unde el a reuşit să obţină o catedră de profesorat la Universitate.

Niciodată nu a stat foarte bine cu banii, deoarece tatăl lui s-a prăpădit de gripa spaniolă care a bântuit in Europa mai ales de vest după Primul Război Mondial, şi atunci mama, rămânând cu doi fii, unul Răzvan care mai târziu a devenit doctor şi cu Neagu, nu a avut avere, stăteau la diverse rude mai înstărite, primiţi peste tot şi, în final, mama s-a orientat spre bunicul băieţilor, Trandafiru Djuvara care era ambasador în corpul diplomatic chiar la Bruxelles, mai târziu prin Franţa şi băieţii au fost înscrişi la un liceu fracez din Nisa”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri