Cîțu: Zelenski priveşte cu optimism spre viitor. Se discută despre reconstrucția Ucrainei în doi ani

Data actualizării: Data publicării:
Florin Cîțu a mers într-o vizită în Ucraina, alături de mai mulți oficiali străini.
Florin Cîțu a mers într-o vizită în Ucraina, alături de mai mulți oficiali străini. Foto: Profimedia Images

Volodimir Zelenski priveşte cu optimism spre viitor şi şi-a propus termene "foarte ambiţioase" pentru reconstrucţia tării sale, a declarat, joi, Florin Cîţu, după vizita făcută în Ucraina. Şeful Senatului a mai spus că susține în continuare sancțiunile împotriva Rusiei care, deşi reprezintă "un disconfort" în prezent, în ceea ce privește energia, acestea au scopul de a asigura, în viitor, securitatea şi integritatea naţională.

"Orice efort, chiar dacă include şi armament, nu trebuie irosit în acest moment. Partea bună a fost că a existat acest moment de cotitură. Administraţia din Ucraina şi preşedintele Zelenski privesc cu optimism şi discută despre reconstrucţia Ucrainei. Au avansat nişte termene foarte ambiţioase. Vorbim de 90 de miliarde de euro, distrugeri în infrastructură, pe care vor să o refacă în 2 ani. Sunt concentraţi pentru a-i aduce înapoi pe cei care au plecat de acasă, refugiaţi. S-au documentat foarte bine. Sunt 300.000 de familii care şi-au pierdut casele şi acelea sunt o prioritate. Ucraina se uită în viitor cu optimism. Are nevoie de susţinere pe partea de reconstrucţie. Trebuie susţinuţi şi pentru a se apăra", a spus Cîţu, la Senat, relatează Agerpres.

Potrivit acestuia, ucrainenii sunt încă în alertă, dar "oamenii găsesc puterea să meargă mai departe".

"E bine că oamenii găsesc puterea să meargă mai departe. În Kiev, am văzut cafenele deschise, restaurante. (...) Acum trebuie să ne concentrăm pe reconstrucţia Ucrainei. Când ieşi din Kiev, sentimentul este bizar. Încă lumea este în alertă. Sunt tot felul de puncte de control şi chiar dacă erai cu coloana oficială, totuşi se uitau foarte atent la fiecare. S-au verificat documente şi la intrare şi la ieşire din Ucraina foarte atent", a detaliat Cîţu.

Şeful Senatului a explicat că deşi sancţiunile împotriva Rusiei sunt "un disconfort" azi, acestea sunt pentru a asigura, în viitor, securitatea şi integritatea naţională.

"Susţin ceea ce am spus din prima zi de război, din 24 februarie - sancţiuni împotriva Rusiei. Trebuie să fie din ce în ce mai dure. Este un disconfort pentru noi astăzi, dacă impunem sancţiuni Rusiei, în ceea priveşte energia. Dar ceea ce câştigăm, securitatea noastră, independenţa, faptul că Rusia nu va mai putea să atace nicio ţară în viitor este mult mai important. (...) Efortul pe care îl facem astăzi cu sancţiunile este pentru a asigura securitatea şi integritatea naţională", a adăugat Cîţu.

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a efectuat miercuri o vizită oficială în Ucraina, la invitaţia omologului său, preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.

Cîţu a vizitat şi zonele afectate din regiunea Kiev - Irpin şi Gostomel - împreună cu preşedintele Adunării Republicii Macedonia de Nord, Talat Xhaferi, şi cu preşedintele Consiliului Naţional al Adunării Federale a Confederaţiei Elveţiene, Irene Kelin.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri