Decizie în instanţă: Companiile municipale ale Gabrielei Firea nu sunt legale

Data actualizării: Data publicării:
gabriela firea fb

Curtea de Apel București a decis joi anularea tuturor hotărârilor de înființare ale Companiilor municipale. Soluția este definitivă și vine la capătul unui proces inițiat de USR București.

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a decis, astfel, anularea hotărârilor de înfiinţare a celor 22 de societăţi comerciale create de Gabriela Firea în martie anul trecut.

LISTA COMPANIILOR MUNICIPALE AICI

Consilierii municipali USR au contestat înființarea acestor Companii pe motiv că hotărârile au fost adoptate ilegal. Mai precis, ele au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri, și nu cu votul a două treimi, așa cum ar fi fost nevoie pentru astfel de proiecte care privesc patrimoniul Capitalei.

Instanța a decis astăzi că toate companiile au fost înființate de Gabriela Firea cu încălcarea legii: "Admite recursurile formulate. Casează în parte sentinţa atacată şi, în rejudecare,: Admite acţiunea şi, în consecinţă, anulează actele administrative contestate în cauză. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 22.11.2018".

Concret, sentința nu presupune desființarea companiilor, ci arată că aceste companii au fost în mod nelegal înființate. 

Până la remedierea situației, dacă va fi găsită o soluție de remediere, aceste companii sunt complet blocate. Angajații lor nu-și primesc salariile, nu se pot face plăți, nu se pot încasa facturi, nu se pot face lucrări de niciun fel.  

Gabriela Firea: Aceste companii există în continuare, sunt înființate de acum un an și câteva luni, sunt înscrise la Registrul Comerțului

Primarul general Gabriela Firea s-a declarat surprinsă de decizia Curţii de Apel București, care a admis recursul USR și a dispus anularea Hotărârilor CGMB prin care s-a decis înființarea a 20 de companii municipale. "Este cel puțin suprinzătoare, dacă nu șocantă", a calificat primarul general decizia.

Ea spune că în luarea acestor decizii de înființare, cât și pe parcursul procesului, a avut confirmarea scrisă a unor cadre didactice- profesori universitari cu o reputație neștirbită, în acest domeniu şi că adoptarea acestor hotărâri s-a făcut cu respectarea strictă a textelor de lege.

Totodată, Firea susţine că a preluat acest model din Europa, din oraşe precum Viena, Stockholm, Berlin, iar companii municipale există și în alte orașe din țară.

"Se pare însă că o instanță din România a decis că aproape toate deciziile în Consiliile Locale și în CGMB nu pot fi adoptate decât cu o majoritate de 2/3, astfel încât probabil se va ajunge, prin astfel de interpretări la o blocare completă a funcționării orașului. Contestatarii noștri se pare ca apreciaza că un București complet blocat și aruncat în haos, este singura modalitatea care le-ar putea da câștig de cauză în alegerile viitoare.

Vom analiza și vom cere opinia unor juriști să luăm în continuare măsurile ce se impun.

Ceea ce dorim să precizam este faptul că aceste companii există în continuare, sunt înființate de acum un an și câteva luni, sunt înscrise la Registrul Comerțului, iar această anularea a HCMB- acte administrative, nu va produce efecte (automate) asupra unor societăți funcționale.

Probabil, tot instanțele, în întelepciunea lor, ne vor explica cum procedăm în continuare", mai precizează Gabriela Firea.

Citiți și: 

EXCLUSIV. Reacția lui Dan Barna după victoria USR în instanță în cazul Companiilor municipale

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Copacul din România sub care nu este bine niciodată să te adăpostești când este caniculă sau când plouă
Digi FM
Cine este soția lui Nicolae Stanciu. Căpitanul Naționalei României a cunoscut-o când avea doar 16 ani
Pro FM
Celine Dion, radiantă pe covorul roșu la premiera documentarului său. Artista arată uimitor în ciuda bolii de...
Film Now
Kevin Costner, reacție incredibilă după ce l-a distribuit pe fiul lui într-un film, deși nu are experiență...
Adevarul
De ce tot mai mulți oameni renunță la telefoanele inteligente: „Toate acestea s-au îmbunătățit în mod...
Newsweek
România alocă mai mulți bani de teama lui Putin ca Ungaria și Bulgaria. Ce avioane și tancuri luăm?
Digi FM
Câți bani a primit Babasha pentru a cânta la concertul Coldplay din București. Ce l-a avertizat pe Chris...
Digi World
Tu știi cum se mănâncă, de fapt, fructul kiwi? Un medic explică modul corect prin care poți asimila toate...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Richard Gere, în viața personală. Imagini rare cu starul din „Pretty Woman” și copiii lui, inclusiv la plajă...
UTV
Cati bani a incasat Babasha de la Coldplay?