7 milioane de lei pentru savanții români. 100 de tineri vor beneficia de bursele „Ștefan Odobleja”

Data publicării:
clădirea ministerului cercetării
Bursele de cercetare „Ştefan Odobleja” sunt o competiţie multianuală, cu derulare pe întreaga perioadă de implementare a PNCDI IV, care beneficiază de o aprobare anuală a finanţării de către MCID. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID) anunţă alocarea a 7 milioane de lei pentru 100 de tineri savanţi români, prin programul competitiv de burse „Ştefan Odobleja”, din fonduri din Planul Naţional de Cercetare Dezvoltare şi Inovare IV pentru stimularea performanţelor doctoranzilor şi post-doctoranzilor în activitatea de cercetare, transmite Agerpres.

„Am deblocat Bursele ”Ştefan Odobleja”: 100 de tineri români geniali vor beneficia de 13.500 euro fiecare, pentru activitatea de cercetare. Finanţăm cu 7 milioane de lei tinerii specialişti români, prin acest program competitiv de burse ce poartă numele savantului Ştefan Odobleja, ale cărui cercetări au contribuit la dezvoltarea ciberneticii. Fiecare bursier selectat în competiţie va beneficia de până la 13.500 de euro pentru activităţile sale de cercetare, pe durata unui an academic”, precizează luni ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, într-un comunicat al MCID.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Potrivit sursei citate, obiectivele programului sunt creşterea numărului de burse de cercetare acordate pe bază de competiţie pentru doctoranzi şi post-doctoranzi români, de către programe existente recunoscute la nivel internaţional şi creşterea atractivităţii carierei de cercetare, prin crearea unui cadru instituţional favorabil dezvoltării unui parcurs profesional bazat pe etică şi performanţă.

Bursele de cercetare „Ştefan Odobleja” sunt o competiţie multianuală, cu derulare pe întreaga perioadă de implementare a PNCDI IV, care beneficiază de o aprobare anuală a finanţării de către MCID.

Sprijinul financiar acordat în cadrul programului, pentru fiecare bursier, este de maximum 13.500 euro, echivalent lei, la cursul de referinţă al BNR din momentul semnării contractului. Durata unei burse individuale de cercetare acordată prin acest instrument de finanţare este de maximum 10 luni (perioada anului academic).

Pentru un an calendaristic, bugetul competiţiei se va estima după aprobarea Legii bugetului de stat aferentă anului respectiv. Contractarea cererilor de finanţare admise se va face din bugetul anului respectiv, în ordinea depunerii şi în limita creditelor bugetare aprobate de MCID cu această destinaţie.

Depunerea cererilor de finanţare se realizează într-o singură etapă, utilizându-se platforma de depunere online.

Ştefan Odobleja a fost un savant remarcabil, contribuţiile sale în sfera ciberneticii aducându-i atât recunoaşterea lumii academice, cât şi ostilitatea regimului totalitar comunist. Datorită contribuţiilor sale, îndelung ignorate şi nerecunoscute, în anul 1990 Ştefan Odobleja a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri