Atenţie la ce grădiniţă vă înscrieţi copiii!

Data publicării:
gradinita

Grădiniţele ilegale, fără autorizaţie sau acreditare, sunt o afacere de succes în Capitală. O afacere care încă înfloreşte, chiar şi după scandalul de la grădiniţa ilegală din Cotroceni unde directoarea îi agresa pe copii. Părinţii fie nu verifică, fie îşi asumă o educaţie fără niciun fel de garanţie. Iar pentru asta plătesc chiar şi 1.500 de lei pe lună.

Discuţie cu Camera Ascunsă:

„- Cât costă?

- 1.400 taxa lunară şi taxă de înscriere 300

- E acreditată grădiniţa?

- Nu.

- De ce?

- Pentru că abia am deschis, în septembrie, anul trecut.

- Deci aveţi deja un an.

- E un proces mai dificil.”

Grădiniţa Rising Stars, în centrul Capitalei, aproape de Piaţa Victoriei. Directoarea recunoaşte senin că funcţionează de un an ilegal. Cere, în schimb, 1.400 de lei pe lună şi alţi 300 de lei pentru înscrierea unui copil. Nici măcar pentru părinţi legalitatea nu e cel mai important aspect.

Discuţie cu un părinte:

„- Am verificat pe internet.

- Şi ce aţi găsit?

- Am găsit că este în curs de acreditare.

- Dar funcţionează deja.

- Da, este la început. Dar este un mediu foarte bun pentru copilul meu.

- Vă simţiţi în siguranţă, chiar dacă nu a fost verificată până acum?

- Da, da.”

Violeta Darie, purtător de cuvânt ARACIP: „Până la urmă lor li se pare că dacă intră acolo şi totul e frumos şi curat, poate să îşi lase copilul, că e grădiniţă. Îţi duci copilul acolo şi îl laşi pe mâna unor oameni pe care nu îi cunoşti şi care îşi asumă funcţionarea ilegală. Ce fel de oameni sunt cei care îşi asumă funcţionarea ilegală?”

La o simplă căutare pe internet, găsim mai multe grădiniţe, care nu sunt autorizate. Verificarea se face simplu:

„Accesaţi site-ul aracip.edu.ro. Aici avem două registre care ne interesează: registrul unităţilor de învăţământ preuniversitar autorizate să funcţioneze provizoriu şi registrul unităţilor de învăţământ preuniversitar acreditate.

- Haideţi să căutăm, de exemplu, Grădiniţa Rising Stars.

- Da, nu se regăseşte această grădiniţă în acest document.

- Tichiuţa.

- Nu apare.

- Magica?

- Nu se regăseşte”.

Şi totuşi, funcţionează. Preţurile variază între 750 de lei şi 1.500 de lei.

Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti: „Activitatea educativă nu este monitorizată, nu este evaluată şi nu există un control al alimentaţiei, al stării de sănătate, al programului de odihnă. De igienă nu mai vorbim”.

Procesul de acreditare costă, în total, peste 12.000 de lei. Primi paşi sunt depunerea unor documente şi vizita experţilor ARACIP pentru obţinerea unei autorizaţii, care este valabilă cel mult cinci ani. Întregul proces durează două luni. Apoi, este nevoie de încă o verificare amănunţită, pentru obţinerea acredităţii, valabilă pe termen nelimitat. Grădiniţele trebuie să aibă spaţii generoase, locuri special amenajate pentru masă sau joacă, personal calificat şi autorizaţii sanitare şi de la pompieri.

O grănidiniţă care funcţionează ilegal poate fi închisă doar de poliţie şi doar în urma unei plângeri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri