BUGET PENTRU EDUCAŢIE. Doar jumătate din cel prevăzut de lege

Data publicării:
11 2001bugeteducatie-43307

Educaţia a primit 4,4 miliarde de euro. În procente, vorbim despre 3,14% din PIB, puţin mai mult decât în 2012, când învăţământul a primit doar 2,8 la sută. În aceste condiţii, nu va putea fi vorba despre majorări salariale, nici măcar pentru profesorii debutanţi.

„Nu se poate pune problema salarizării personalului didactic, o salarizare motivantă. Să ne gândim că un profesor debutant are salariul puţi peste salariul minim pe economie. Din păcate în România sistemul este subfinanţat în continuare”, spune Simion Hancescu preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Un profesor la început de carieră câştigă acum, în medie, 750 de lei, net.

Lipsa banilor se va resimţi cel mai mult la capitolul investiţii şi reparaţii. Cel mai probabil, susţin sindicaliştii, nu se vor construi sau renova şcoli şi grădiniţe.

„E păcat ca proiecte care sunt în al doilea sau în al treilea an să nu fie dezvoltate să rămână acolo pe post de construcţii depăşite”, susţine Anton Hader, preşedintele Federaţiei „Alma Mater”.

Şi studenţii sunt nemulţumiţi de bugetul primit. Chiar dacă nu se ştie încă ce sumă este destinată învăţământului universitar - de unde se plătesc printre altele bursele şi cazarea la cămine - organizaţiile studenţeşti au trimis o scrisoare deschisă Guvernului în care solicită suplimentarea bugetului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri