Dascălul care a găsit formula lecțiilor atractive. În 30 de ani a avut peste 100 de elevi la olimpiade

Data actualizării: Data publicării:
profesoara chimie Anita Luncan

Peste 100 de participări la concursurile naționale și 14 medalii obținute la olimpiadele internaționale de elevii săi. Sunt câteva dintre bornele care au marcat cei aproape 30 de ani de carieră ai unei profesoare de la Colegiul Național "Emanuil Gojdu" din Oradea. Anița Luncan a reușit să transforme chimia dintr-o materie anostă și rigidă într-una pe placul copiilor. A făcut-o cu ajutorul experimentelor colorate și a exercițiilor interactive care i-au atras ca un magnet pe liceeni.

Aparent complicată, o problemă de chimie se transformă într-un joc al culorilor și substanțelor sub ochii curioși ai elevilor de la Colegiul Național "Emanuil Gojdu" din Oradea. Totul se petrece sub îndrumarea Aniței Luncan, dascălul care de mai bine de 20 de ani predă chimie la școala din Oradea.

„După terminarea facultății am ales repartiția în învățământ și nu în cercetare. Nu regret o clipă, pentru că lucrez într-un mediu inocent, pur, cu cel mai valoros material-omul în devenire și satisfacțiile sunt imense", spune profesoara Anița Luncan.

Dascălul a știut să transforme lecțiile seci în adevărate aventuri în laboratorul școlii. Prin experimente și exerciții interactive, chimia a devenit o materie accesibilă și plină de sens.

„Înainte nu îmi plăcea atât de mult chimia, m-am ocupat mai mult pentru examen și acum chiar îmi place foarte mult, mi se pare foarte interesant”, mărturisește o elevă.

Alta consideră că „facebook-ul nu este sănătos, chimia te ajută și cu siguranță o să mă ajute și pe viitor, pentru că îmi doresc medicina".

Îmi place să umanizez chimia și adesea le spun că este o știință care e pusă să slujească viața, iar noi, oamenii, suntem atomi care gravităm pentru a fi împreună, în reacții ce ar trebui să degaje numai bucurie, pace și bună înțelegere", spune profesoara de chimie.

În cei 30 de ani de carieră, Anița Luncan a avut bucuria de a-și vedea peste 100 de elevi la olimpiade naționale și internaționale. Unul dintre cele mai bune rezultate l-a obținut Andrei Bădulescu care a câștigat în 2014 medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori din Argentina.

„Datorită ei pot să afirm că nu am fost niciodată nevoit să tocesc la chimie, nici măcar acele numeroase reacții ale chimiei organice, ci întotdeauna am reușit să pătrund în profunzimea problemelor și să le înțeleg pe această cale logică și să le pot deduce întotdeauna", recunoaște Andrei Bădulescu, olimpic la chimie.

Nu pot să cred că ziua de mâine va fi bazată pe acești tineri care sunt foarte creativi sunt adaptabili, ca urmare nu am de ce să mă tem de viitor", este sigură Anița Luncan.

Coordonat de dascălul său de chimie, Andrei Bădulescu a pus bazele unui proiect unic în România: cu ajutorului unui laborator mobil tânărul și profesoara Anița Lunca s-au plimbat prin satele din Bihor și au realizat experimente care să-i atragă pe elevi spre această materie.

„Intenția proiectului a fost să sprijine, să stimuleze interesul pentru chimie al diferiților elevi din mediul rural din județ", explică Andrei Bădulescu.

„Din generozitatea sa a vrut să dăruiască și copiilor de la sat, care nu au posibilitatea să facă experimente, să le dea și lor șansa și bucuria de a realiza experimente pe viu", completează Anița Luncan, profesoară de chimie.

Printre rezultatele obținute de elevii profesoarei Anița Luncan se numără 14 medalii internaționale la cele mai prestigioase olimpiade de chimie din lume.

Reporter: Andrada Rește
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri