ALEGERI ÎN ITALIA. Două românce s-au înscris în cursa pentru Parlamentul de la Roma

Data publicării:
24 2002italiavoteaya-51335

Actualizare 17.00.Cel mai matinal dintre liderii formaţiunilor politice italiene a fost ex-premierul Mario Monti. Acesta a votat într-o circumscripţie din Milano. L-a urmat nu după mult timp candidatul stângii, Pier Luigi Bersani, care a votat în Piacenza. Potrivit ultimelor sondaje, alianţa de centru-stânga, condusă de acesta ar primi votul a 35 la sută dintre italieni.

Românca Nona Evghenie candidează din partea Partidului Democrat, de stânga | DIGI24

Tot în Milano a votat şi Silvio Berlusconi, liderul Partidului Poporul Libertăţii, care s-a prezentat la urne în preajma prânzului însoţit de o întreagă suită.

Il Cavaliere a avut însă de înfruntat furia activistelor Femen chiar de la intrarea în secţia de votare. Acestea au organizat un protest care l-a luat prin surprindere pe fostul premier.

La scrutinul din acest an participă peste 16.000 de candidaţi, între care şi două românce stabilite în Peninsulă. Secţiile de votare se vor închide la 23.00 ora României, pentru prima zi de scrutin. Italienii au timp să voteze şi mâine între orele 8.00 şi 16.00.

Cine sunt cele două candidate de origine română

Una dintre candidate,Nona Evghenie, originară din Neamţ, are 34 de ani, este căsătorită şi are un copil. Deţine o diplomă universitară în economie internaţională şi a lucrat mai mulţi ani la Banca Populară Italiană. Având dublă cetăţenie, a putut candida pentru un post în Parlamentul italian.

Cealaltă româncă, Emilia Stoica, candidează tot din partea Partidului Democrat, dar la alegerile regionale din Lombardia. Ea este din Braşov şi de profesie inginer.

Între austeritate şi populism

Rezultatul alegerilor de duminică şi luni este urmărit cu mare atenţie în toată Europa, întrucât soarta Italiei şi a monedei euro este legată de numele următorului şef al guvernului.

Premierul în exerciţiu, Mario Monti, a promis măsuri care să conducă la diminuarea şomajului şi la creşterea economică:Poporul italian a ieşit din criză mulţumită propriilor sale eforturi, chiar dacă unele aspecte ale crizei rămân. Poporul a înţeles şi nu a contestat în mod real necesitatea sacrificiilor”, a afirmat recent primul ministru Mario Monti.

Partidul Democrat, formaţiune de centru-stânga condusă de Pier Luigi Bersani, este favorit cu 34% din intenţiile de vot. Strategia democraţilor este de a-l scoate din joc pe Silvio Berlusconi. „Berlusconi nu va câştiga, va pierde aceste alegeri. Încearcă doar să salveze ceea ce se poate salva şi să ajungă în centrul atenţiei”, atacă Pier Luigi Bersani.

Il Cavaliere a înregistrat însă o revenire spectaculoasă în sondaje, fiind totuşi afectat de problemele pe care le are cu justiţia.

Retragerea din zona euro şi săptămâna de lucru de 20 de ore

O formaţiune calificată drept „ciudată” de presa italiană, denumită „5 Stele” şi condusă de fostul actor de comedie Beppe Grillo, a reuşit să strângă 17% din intenţiile de vot ale electoratului. Partidul vine cu propuneri precum retragerea din zona euro sau trecerea la săptămâna de lucru de 20 de ore.

De cealaltă parte a urnei de vot, electoratul italian consideră că alegerile parlamentare de astăzi sunt deosebit de importante. „Avem nevoie de o conducere stabilă cel puţin pentru următorii cinci ani, ca să nu ne mai găsim în situaţia din ultimul timp, cu multe schimbări în guvernare şi incertitudine peste tot”, afirmă un tânăr alegător.

O problemă va fi prezenţa la vot, deoarece Italia are parte zilele acestea de ploaie şi căderi de zăpadă în nord. Tineretul, de obicei apatic, va participa însă în număr mare, spun sondajele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri