Antonescu: Garantez unitatea USL până în 2014, când sper să fiu ales preşedinte

Data publicării:
crin 20antonescu1 20resize 20mediafax 20foto 20marius 20dumbraveanu-34839

"Cel târziu în 2014 eu sper să ajung prin votul cetăţenilor preşedinte, deci eu vă pot garanta unitatea USL până în 2014", a susţinut liderul PNL la un post de televiziune.

Antonescu a admis că pot să intervină foarte multe "dificultăţi de parcurs" între PSD şi PNL, după ce au fost câştigate alegerile iar soluţiile pot să difere.

"Nu pot să spun ce şi când se va întâmpla. Pot să spun, să garantez chiar, că voinţa politică la nivelul conducerii PNL şi a bazei sale, ca şi la PSD din câte îmi dau seama, este să reuşim un ciclu de guvernare în aşa fel încât, ceea ce construim împreună acum să prezinte un fundament. Cu alte cuvinte, dacă după 2016 nu vom mai fi împreună, ceea ce e foarte probabil, unii dintre noi vor rămâne la guvernare - că vor fi ei, că vom fi noi. Atunci, oamenii ăştia vor construi mai departe, nu vor strica din nou ce s-a făcut în ciclul anterior pentru că au fost şi ei parte în această construcţie", a susţinut Antonescu.

Demisionează din PNL, dacă USL obţine sub 50% la alegeri

Întrebat ce se va întâmpla dacă USL va obţine la alegeri sub 50 la sută din voturi, Crin Antonescu a spus că acest lucru ar însemna eşecul proiectului politic format de PSD şi PNL, iar el va demisiona din fruntea partidului.

"Ar însemna categoric un eşec. L-am văzut şi pe domnul Ponta declarând că nu doreşte să fie premier, deşi presupunând că am avea 49, 45, 42, e clar că am fi tot prima forţă politică şi cred că ar fi de datoria noastră să căutăm o combinaţie de guvernare. Ar fi şi pentru mine un eşec", a spus Antonescu, precizând că-şi fa da demisia din funcţian de preşedinte al PNL.

"Eu cred că asta trebuie să se întâmple şi asta se va întâmpla, cel puţin în ce mă priveşte. În momentul în care am mizat foarte mult pentru această opţiune, psihologic şi politic totul s-a construit pe o majoritate absolută. Dacă obţinem mai puţin de 50%, asta înseamnă că şi PSD şi noi obţinem mai puţin decât dacă am fi mers separaţi, nemaiavând nici atu de a impune un premier. Şi atunci, sigur că înseamnă eşecul proiectului", a explicat liderul PNL.

Dispus să negocieze cu UDMR

Liderul PNL a mai spus că nu exclude ideea unei guvernări împreună cu UDMR, însă acest lucru depinde de anumite condiţii şi de modul în care sunt armonizate poziţiile maghiarilor cu cele ale USL.

Întrebat cu cine va negocia USL modificarea Constituţiei, dacă nu obţine numărul suficient de mandate pentru a aproba revizuirea acesteia, Antonescu a spus: „Atunci când discuţi Constituţia trebuie să o discuţi şi cu cel mai înverşunat adversar politic al tău, deci dacă ARD ia 5,5% din Parlament - ceea ce nu se poate pentru că e alianţă şi trebuie să aibă 9% - sigur că stăm de vorbă şi cu opoziţia, indiferent cât ar fi ea de rarefiată, de fragilă. Pentru a face o majoritate de două treimi, dacă nu o avem, sigur că putem să apelăm la UDMR".

Preşedintele PNL a precizat însă că menţiunea din Constituţie privind România ca stat naţional şi unitar "nu e de conciliat cu ideea UDMR şi a altor formaţiuni maghiare privitoare la un stat federal".

"Cred că putem trece peste asta. Cred că putem să găsim, având în vedere experienţa de guvernare pe care o avem şi noi şi ei, experienţa politicii româneşti - pentru că UDMR a devenit o parte aş spune... a căpătat în politică cetăţenia română de mult, deplin, la figurat - e o parte a spectrului politic românesc. Nu cred că e un partener cu care să nu putem să ne asociem", a mai spus Antonescu.

Acesta nu a exlus nici posibilitatea guvernării alături de UDMR, dar ulterior a revenit asupra acestei afirmaţii.

"Am spus că nu vom face Guvern cu UDMR şi acum nu dorim să facem. Dorim să luăm voturi încât să facem singuri guvern. Numai că tratăm cu foarte mare atenţie raporturile cu UDMR, pentru că încă o dată spun, USL este de fapt o mare alianţă şi la ceea ce încercăm noi să angajăm ca proiect nu doar pe patru ani - chiar dacă nu vom rămâne împreună la guvernare - nu strică deloc ca UDMR, care are anumite valenţe, să fie la guvernare sau nu, dar să fie un partener în construcţia acestui proiect", a precizat liderul PNL.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri