Cătălin Ivan, despre criticile lui Martin Schulz la adresa premierului: „Nu a fost nici pe departe un atac la Victor Ponta”

Data publicării:
catalin ivan - 4839885-Mediafax Foto-Stefan Micsik-3

Eram în sală. Nu a fost nici pe departe un atac la adresa lui Victor Ponta. A fost o declaraţie mult mai echilibrată prin care Schulz se disocia de declaraţia lui Victor Ponta. E o exagerare a lui Cristian Preda”, a declarat Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânt al PSD în emisiunea „Jurnalul de seară”, de la Digi24.

Europarlamentarul Cristian Preda a scris, luni, pe contul său de Twitter, că preşedintele PE, Martin Schulz, a declarat că este inacceptabil că premierul Victor Ponta l-a tratat pe Elmar Brok drept nazist. Mai târziu, pe blogul său, a scris că premierul trebuie să-și retragă declarațiile.

Cătălin Ivan a încercat să explice că nu a fost vorba despre un avertisment la adresa premierului.

Cătălin Ivan: A început intervenţia referitoare la preşedintele României. În discursul lui se referă şi la Ponta, dar se referă la preşedintele ţării.

Cosmin Prelipceanu: Cu ce ocazie a vorbit azi Martin Schulz?

Cătălin Ivan: Mă scuzaţi, dar asta se cheamă o întrebare stupidă.

Cosmin Prelipceanu: Tocmai l-aţi jignit pe Petre Roman. Petre Roman v-a adresat această întrebare.

Petre Roman: Da. De ce azi s-a referit la România?

Cătălin Ivan: Aaa, nu de ce a luat cuvântul. Pentru că este primul plen după ce a avut loc declaraţia lui Elmar Brok şi declaraţiile noastre din ţară.

Aş vrea să comentez atunci când este informaţia este completă. Pe frânturi de informaţii nu pot să-mi dau cu părerea”, a adăugat Cătălin Ivan.

Informaţia completă e că în prima luare de cuvânt, preşedintele Parlamentului European s-a referit la România, la premierul României și a spus că e o atitudine nedemnă de un premier”, a replicat consultantul politic Valeriu Turcan.

Martin Schulz: „Aceste comparaţii cu naziştii sunt total inacceptabile şi domnul Brok este un om cu o mare integritate”

Am auzit că domnul Brok a fost atacat într-un discurs al premierului României. Relatările din presă arată că s-a făcut o paralelă între ceea ce a spus domnul Brok despre imigraţie şi cele spuse de nazişti. Este o chestiune pe care o voi cerceta, dar trebuie să subliniez că aceste comparaţii cu naziştii sunt total inacceptabile şi domnul Brok este un om cu o mare integritate. Nu pot să fiu de acord cu astfel de declaraţii făcute de un premier al unei ţări europene”, a declarat Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European. 

În discursul său, Martin Schulz a folosit termenul „president of Romania” atunci când a vorbit despre Victor Ponta. În mai multe țări europene, prim-ministrul are titulatura oficială de „președinte al Consiliului de Miniștri”.

Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru a încercat să aibă o intervenţie în acest sens, dar a fost întrerupt imediat de Martin Schulz, care i-a spus că a citit despre acest subiect şi că va avea o discuţie atât cu premierul Victor Ponta, cât şi cu europarlamentarul PPE Elmar Brok.

După difuzarea, de către realizatorii emisiunii „Jurnalul de seară”, a declaraţiilor lui Martin Schulz, purtătorul de cuvânt al PSD a spus: „La declaraţia lui Brok categoric trebuia ripostat şi ripostat foarte dur, pentru că prea mulţi politicieni îşi permit în an electoral să jignească România şi să se folosească de tema imigraţiei ca temă electorală. Trebuie să avem atitudine şi foarte bine că prim ministrul României a avut atitudine. În ce formă, cum, dacă acel cuvânt a fost bine plasat sau nu, asta e o discuție”.

L-aţi văzut pe domnul Ivan, că a fost alt ton, n-a existat. În direct a încercat să manipuleze telespectatorii. Mi se pare straniu şi inacceptabil din punct de vedere democratic să negi ce e negru pe alb. Nu poţi să negi ceea ce este evident”, a comentat Valeriu Turcan.

După ce europarlamentarul german Elmar Brok a propus amprentarea și expulzarea străinilor care abuzează de beneficiile, Victor Ponta a reacționat dur.

Avem politicieni demagogi, iresponsabili si populisti precum domnul Brok. Ăștia sunt prietenii lui Macovei (europarlamentarul PDL Monica Macovei – n.r.), ce va miră? De fapt, şi gândesc la fel, au o gândire nazistă”, a spus premierul.

În replică, Elmar Brok a declarat, într-un comunicat de presă: „Dacă domnul Ponta, a cărui relaţie cu statul de drept este bine cunoscută, mă acuză acum că vreau ca regulile UE să fie respectate, cuvintele lui se vor întoarce împotriva sa. Nu ar trebui să trateze un prieten vechi al României aşa cum o face, decât dacă nu foloseşte această ocazie în scopuri populiste, motivate intern”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri