Ce mănâncă românii de Crăciun, în funcție de specificul zonei

Data publicării:
mancare-4

Mesele de Crăciun se aştern în funcţie de specificul şi influenţele fiecărei zone.

În Dobrogea, peştele nu poate să lipsească. Ciorbele pescărești, saramura de crap, peștele la proțap sau știucă umplută sunt doar o parte dintre preparatele ușoare care pot fi gătite de Crăciun. Plăcintele dobrogene dulci sau sărate sunt și ele la fel de populare. Specifice mai sunt și plăcintele cu brânză și verdeață, numite și cherdele, care se prepară în localitățile cu populație preponderent aromână.

În vest, localnicii din Bihor abia aşteaptă să guste din torosul de Crăciun. Este o mâncare cu influenţe din bucătăria maghiară.

Varză călită şi carne proaspătă de porc. Acestea sunt ingredientele principale folosite pentru prepararea torosului. Mâncarea este uşor de gătit, motiv pentru care gospodinele o preferă pentru masa de Crăciun din Ajun. Torosul se prepară la ceaun, iar peste primul strat de varză se pune carne, condimentată cu piper şi sare. Aceasta este acoperită cu restul de varză, se adaugă apă sau vin alb şi se lasă la fiert în jur de o oră şi jumătate. Preparatul rezultat este un adevărat răsfăţ culinar, motiv pentru care a intrat şi în meniurile hotelurilor din staţiunile termale de lângă Oradea.

Ciorbă de perişoare şi friptură de porc cu garnitură de spanac. Sunt doar două feluri de mâncare ce nu ar trebui să lipsească de pe mesele ardelenilor.

De Crăciun, în gospodăriile care respectă cu sfinţenie tradiţiile culinare străvechi nu lipseşte de pe masa de sărbători ciorba de perişoare, care aici este cunoscută sub denumirea de zamă limpede de perişoare. Pe lângă friptura de porc, care este servită nu cu garnitură de cartofi, ci cu spanac şi sos de măcriş se mai adaugă şi sarmalele. Aici, în Ardeal, în fiecare casă sarmalele au o reţetă specifică şi un gust diferit, în funcţie de cămara fiecărei gospodine. La desert, prăjitură cu mere nu poate lipsi sau, în unele zone, mălaiul dulce cu iaurt. De băut, bineînţeles pălincă este la loc de cinste, dar şi vinul de casă.

În Moldova și Bucovina, oamenii postesc până de Crăciun, iar bucatele tradiționale așteaptă în bucătării neatinse. Aşa, oamenii au poftă şi mai mare de sarmale, cozonac cu nucă și răcituri. Toate sfințite în noapte de ajun de preot. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...