CSM a sesizat Inspecția judiciară pe tema declarațiilor premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase

Data publicării:
SEDIU CSM fara cer membricsm-6.ro

 

Inspecția judiciară a fost sesizată de conducerea CSM.

Membrii CSM consideră că declarațiile premierului ar putea fi de natură să influențeze independența Justiției. Ei intenționează să sesizeze Inspecția Judiciară a CSM în acest caz.

Dacă inspecția va constata că declarațiile au fost de natură să lezeze independența Justiției, CSM poate să-i ceară premierului să-și retragă declarațiile.

Adrian Năstase a fost condamnat ieri la patru ani de închisoare cu executare.

Premierul a declarat luni seara, la un post de televiziune, că Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a instituit din 2005 un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici.

De asemenea, Victor Ponta a comparat situaţia lui Adrian Năstase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko, de asemenea condamnată la închisoare.

Nu este prima inițiativă de acest gen din partea CSM. În iulie, Consiliul Superior al Magistraturii cerea inspectorilor să verifice dacă declarațiile premierului Victor Ponta privind modul în care ar fi trebuit să se desfășoare ancheta procurorilor la liceul „Dimitrie Bolintineanu” au afectat independența magistraților. Victor Ponta declarase: „Sunt convins că avem procedurile şi prevederile legale pentru ca o activitate de cercetare penală să se desfăşoare în condiţii legale fără desfăşurări de forţă, fără abuzuri, fără manifestări care amintesc de vremuri dinainte de '89, sau de vremea regimului Morar-Macovei, în care 20 de milioane de români sunt infractori şi trebuie cercetaţi şi abuzaţi de o mână de indivizi, o gaşcă, ca să folosesc un termen prezidenţial, care cred că doar prin forţă şi abuz pot să obţină ceva în ţară", a spus Victor Ponta, despre ancheta la „Bolintineanu".

Premierul Victor Ponta spunea ulterior că este ridicol să se afirme că ar fi afectat independenţa justiţiei prin declaraţiile sale legate de ancheta privind bacalaureatul la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, arătând că el nu s-a dus să facă eventuale presiuni nici la închisori şi nici la tribunale.

Reprezentanţil Inspecţiei Judiciare au decis că „prin declaraţiile premierului Victor Ponta nu s-a depăşit limita unui discurs politic".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri