FOTOGALERIE Îmbrânceli, provocări, gaze lacrimogene şi răniţi la manifestaţia împotriva modificărilor din Codul Penal

Data publicării:
main

Aproape 2000 de persoane au fost prezente duminică după-amiază şi seară la manifestaţia şi apoi la marşul de protest organizate în Bucureşti împotriva modificărilor aduse de parlamentari Codului Penal în aşa-zisa „marţi neagră”. Circulaţia a fost blocată succesiv pe mai multe artere importante din centru, iar între manifestanţi şi jandarmi s-au produs nu mai puţin de patru ciocniri, forţele de ordine reacţionând în cele din urmă cu gaze lacrimogene. Un protestatar a fost rănit la cap în timpul confruntărilor cu jandarmii, primind îngrijiri la Spitalul Floreasca.

„Ruşine”:

Filmul serii

De la ora 16:00, oamenii s-au adunat în jurul fântânii din Piaţa Universităţii. O oră mai târziu, se aflau aici deja circa 400 de persoane. Au venit cu steaguri şi pancarte, acuzând că aleşii vor imunitate totală în faţa Justiţiei: „Parlament penal fugi de tribunal”, „Parlamentarii României, teroriştii democraţiei”, „Parlament penal + Guvern corupt = stat vândut”, „România, frumoasa adormită” sau „Nu vă atingeţi de SRI, sunt singurii care ne ascultă”.

Către ora 18:00, s-a produs primul conflict dintre jandarmi şi protestatari, care încercau să părăsească zona. Au reuşit zece minute mai târziu, când coloana de manifestanţi a pornit către Universitate şi respectiv Piaţa Revoluţiei, despărţindu-se în două mari grupuri. Unul dintre ele a rămas prins între două cordoane de jandarmi la Universitate:

O a doua serie de îmbrânceli s-a produs apoi pe Bdul Regina Elisabeta, chiar la intersecţia cu Calea Victoriei, unde cordonul de jandarmi a blocat manifestanţii. Câteva persoane care au trecut de cordon şi au încercat să se aşeze pe carosabil au fost ridicaţi de jandarmi, iar cel puţin o persoană a fost lovită în incident.

Grupul blocat pe Bulevardul Regina Elisabeta a trecut apoi de jandarmi, unindu-se cu protestatarii ajunşi la Palatul Telefoanelor. Nu a durat mult până când aceştia au reuşit să plece către Piaţa Victoriei, după o nouă serie de îmbrânceli în faţa Hotelului Novotel. Calea Victoriei a fost blocată câteva zeci de minute.

Cele peste 1000 de persoane ajunse la sediul Guvernului în jurul orei 18:40 au cerut continuu demisia Parlamentului şi a Executivului, scandând inclusiv trivialităţi la adresa premierului Victor Ponta. Spiritele s-au încins şi mai mult în jurul orei 19:15, când un grup de persoane identificate drept suporteri de către jandarmi au împins o parte din manifestanţi către cordonul forţelor de ordine, mai aproape de Palatul Victoria. Acestea au recurs la gaze lacrimogene pentru a încerca să îi împrăştie şi să îi regrupeze, moment în care manifestanţii au început să arunce cu sticle de plastic şi alte obiecte. A fost lansată inclusiv o fumigenă în mijlocul protestatarilor.

S-a simţit prezenţa lor (a suporterilor) în momentul în care s-a aruncat cu acele obiecte, s-au aprins torţe şi s-a încercat în mod repetat forţarea cordoanelor de jandarmi, atunci când a fost nevoie de altfel de folosirea materialelor din dotare”, a declarat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, într-o intervenţie telefonică la Digi24.

Protestul s-a încheiat puţin după ora 20:30, dar nu înainte ca un protestatar să anunţe la portavoce că patru manifestanţi au fost ridicaţi de jandarmi şi duşi la Secţia 2 de Poliţie, aflată în zona Pieţei Victoriei. Cei patru s-ar fi manifestat violent când s-a încercat ruperea cordonului de jandarmi din faţa Guvernului, a declarat acelaşi Georgian Enache pentru Digi24. Unul dintre reţinuţi a solicitat îngrijiri medicale, fiind transportat la Spitalul Floreasca.

Ella Moroiu

VIDEO DIGI24

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri