LIMA. Panou de extracție a apei din umiditatea din atomosferă

Data publicării:
5555333 20afp 20mediafax 20foto 20ernesto 20benavides-56171

Se întâmplă în Peru, unde precipitaţiile abia ating un centimetru cub pe an, dar umiditatea aerului ede 98 %. Şi, pentru că inginerii sînt obsedaţi de eficienţă, condensatorului de apă i s-a mai găsit o misiune: aceea de panou publicitar, pentru universitatea politehnică din Lima.

Împrejurimile capitalei peruane sunt deşertice, apa este puţină şi poluată, însă umiditatea aerului este ridicată. Profesorii de la o universitate tehnică au vrut să rezolve două probleme deodată: să producă apă din atmosferă şi să atragă noi studenţi.

Universitatea tehnică ne-a cerut să plasăm acest panou aici, în afara oraşului, într-o zonă de deșert foarte secetoasă. Aşa că am făcut un panou care i-ar putea atrage pe potenţialii stundenţi în inginerie.

În panou, situat lângă autostrada panamericană, se află ascunse condensatoare şi filtre care permit colectarea zilnică a 100 de litri de apă pură. Asta, spre bucuria localnicilor şi a călătorilor care au drum pe acolo.

Apa este colectată într-un rezervor şi condusă prin conducte până la utilizatori. Deocamdată, însă, profesorii nu au stabilit şi cât de eficient este dispozitivul la capitolul colectare de noi studenţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri