Sari la conținut

Oficial european: Comisia Europeană va lupta pentru menţinerea MCV pentru România şi Bulgaria

Foto: Gulliver/ Getty Images  

Oficialul european a precizat, într-o conferinţă organizată de europarlamentarii bulgari la Bruxelles că deși înțelege „dezamăgirea”unora din cauza menţinerii monitorizării României şi Bulgariei, nu va fi niciodată de acord că MCV este ineficient şi nu are niciun impact, aşa cum vehiculează criticii.

„Mă voi lupta cu voi pentru ca obiectivele să fie îndeplinite în mod sustenabil, acesta trebuie să fie finalul”, a adăugat Michou, care a respins acuzaţiile că MCV este “nedrept”.

Monica Macovei a fost singurul europarlamentar care a pledat la conferinţă în favoarea menţinerii MCV, potrivit Sofia News Agency,

Miniştrii afacerilor europene din statele membre UE, reuniţi la Bruxelles, au aprobat, luni, cel mai recent raport dat de Comisia Europeană în cadrul MCV, publicat în ianuarie. Acesta a criticat Bulgaria pentru reformele insuficiente în justiţie şi în lupta împotriva corupţiei, dar a salutat aproape toate măsurile luate de România.Miniştrii au dat asigurări că România este aproape de îndeplinirea tuturor obiectivelor fixate prin MCV, dar au recomandat menţinerea în continuare a monitorizării.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost introdus în 2007, ca o condiţie a aderării României şi Bulgariei la UE şi se concentrează în special pe reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi combaterea crimei organizate.

După ce a fost aplicat de aproape 10 ani, MCV este considerat un instrument important al UE pentru a exercita presiune. Unii politicieni din România şi Bulgaria spun că a avut un impact pozitiv, în timp ce alţii îi pun sub semnul întrebării contribuţia la progres.

Citiți și: 
Călin Popescu Tăriceanu despre MCV: „Doamna Kovesi intră într-un teren în care nu are ce să caute”
Dacian Cioloş o contrazice pe Laura Codruța Kovesi în ceea ce priveşte MCV
Laura Codruța Kovesi: „Sunt de acord ca MCV să rămână”
C. P. Tăriceanu, după întâlnirea cu Vera Jourova: Raportul MCV este dezechilibrat şi conţine numeroase greşeli