Premierul Cioloș: Nu există semne că ar putea fi probleme sau riscuri în România. E bine să fim pregătiți!

Data publicării:
ciolos la guvern tinuta informala

Am convenit cu miniștrii de resort să existe un plan de acțiune detaliat și pe chestiuni legate de securitatea și siguranța cetățenilor. Vreau să precizez clar: nu există semne că ar putea fi probleme sau riscuri în România în momentul de față, dar e bine să fim pregătiți”, a spus Dacian Cioloș, sâmbătă, după o ședință informală de guvern. Premierul a menționat „contextul actual tensionat” și rezultatul discuțiilor care au avut loc la Bruxelles în Consiliul de justiție și afaceri interne. „E bine să fim pregătiți”, a adăugat Dacian Cioloș.

Declarația premierului intervine în contextul în care Belgia a ridicat, sâmbătă, la nivelul maxim alerta de securitate, care semnifică „pericol iminent” de atentat terorist.

De asemenea, miniștrii europeni de justiție și afaceri interne au decis, vineri, măsuri excepționale pentru a preveni noi atacuri teroriste, după cele de săptămâna trecută de la Paris. Statele membre vor face controale severe la graniţele Uniunii Europene cu celelalte state, iar verificările îi vizează inclusiv pe cetăţenii europeni care provin din spaţiul Schengen. În plus, noi măsuri de siguranţă urmează să fie aplicate în curând - bazele de date ale statelor Uniuni vor fi centralizate de Interpol, care va trimite şi ofiţeri în zonele confruntate cu valuri de refugiaţi. Toţi imigranţii vor fi amprentaţi, înregistraţi şi verificaţi în respectivele baze de date. Iar de la începutul anului viitor va funcţiona Centrul European Antiterorism, o platformă prin care statele membre vor pune la comun informaţii despre terorişti, traficul ilegal de arme şi finanţările grupărilor teroriste.

Controalele au fost înăsprite şi la frontierele României, de teamă că suspecţii de terorism ar putea trece nestingheriţi. Verificările au provocat haos în vama Nădlac și vama Borș. Cozile de maşini s-au întins pe zece kilometri, în condiţiile în care poliţiştii de frontieră au controlat amănunţit fiecare mijloc de transport care intră sau iese din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri