Primele arestări în cazul uciderii celor doi militari români din Afganistan 

Data publicării:
Militari americani in Afganistant - GuliverGettyImages

 

 Foto: mapn.ro

„Se pare că există și un al treilea afgan care ar fi fost arestat în legătură cu incidentul respectiv. Din păcate, asemenea incidente au suficiente precedente în teatrul de operații Afganistan. I-au lovit năprasnic și pe aliați ai noștri și pe americani. Au fost luate o serie de măsuri speciale pentru prevenirea și combaterea lor", a aspus Mihnea Motoc, potrivit Agerpres.

Demnitarul a precizat că ancheta militară legată de acest incident e făcută de români, cu sprijin și informații de la aliați și de la autoritățile afgane.

„A fost un schimb de focuri într-o bază a poliției speciale afgane, în care ai noștri executau misiuni de pregătire cu ei. S-a deschis focul din partea a doi purtători de uniformă a forțelor de poliție afgană, probabil polițiști afgani. Ai noștri au ripostat imediat, i-au doborât pe agresori. Din păcate, trei dintre militarii noștri din forțele pentru operații speciale au fost atinși, au fost transportați imediat la spitalul de campanie din baza militară Kandahar. Am fost extrem de afectat de această veste năprasnică cu atât mai mult cu cât îi vizitasem în urmă cu nu mai mult de șase zile în baza unde activau și i-am vizitat la începutul anului în unitatea de unde provin, la Buzău", a adăugat ministrul.

Doi militari români şi-au pierdut viaţa şi un al treilea a fost rănit în urma unui incident care a avut loc sâmbătă, 7 mai, ora 10:45, în apropiere de localitatea Kandahar, pe timpul executării unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani, a anunțat Ministerul Apărării Naționale.

În urma incidentului, celor trei militari de la forţele pentru operaţii speciale, care au fost răniți, li s-a acordat primul ajutor la faţa locului şi au fost transportați imediat la spitalul militar cel mai apropiat.

Din nefericire, plutonierul Dumitrescu Iulian şi sergentul Vizireanu Adrian nu au supravieţuit.

Cel de-al treilea militar este tratat, în prezent, în Germania și se află în stare stabilă. 

Cei doi militari căzuți la datorie sâmbătă vor fi avansați la gradul de sublocotenent post-mortem. 

Citiți și: 
NATO: Românii din Afganistan, ucişi de doi indivizi îmbrăcați în uniforma armatei afgane 
Anchetă internațională în cazul românilor uciși în Afganistan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri