Profesorul de desen care figura în Registrul condamnaților pentru infracţiuni sexuale cu minori a fost dat afară de la catedră

Data actualizării: Data publicării:
scoala elevi parinti
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Profesorul de desen care ar fi fost primit la ore la o şcoală şi la un liceu, deşi figura în Registrul naţional automatizat al persoanelor condamnate pentru infracţiuni sexuale cu minori, a fost suspendat de la catedră, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău solicită lămuriri din partea conducerilor celor două unităţi care l-au angajat, faţă de care şi poliţiştii fac acum cercetări. 

Decizia suspendării acestuia a fost luată de comun acord între IŞJ Buzău şi conducerile şcolii şi liceului în care cadrul didactic funcţiona. 

„De astăzi, profesorul respectiv nu mai intră la catedră, este o măsură pe care am luat-o vineri seară, la ora 20:00 împreună cu conducerile celor două unităţi de învăţământ, urmează ca astăzi să analizăm situaţia şi să luăm măsuri în consecinţă”, a declarat, pentru Agerpres, inspectorul general şcolar al IŞJ Buzău, Daniela Palcău. 

Totodată, cele două instituţii de învăţământ vor trebui să explice cum a fost posibil ca profesorul de desen să fie primit la ore deşi figura în registrul persoanelor care au comis infracţiuni sexuale 

„Nu aveam de unde să ştiu pentru că cele aproximativ 7.000 de cadre didactice angajate în învăţământul buzoian sunt angajaţii unităţilor de învăţământ care la începutul fiecărui an şcolar solicită din partea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău un certificat de integritate comportamentală. Dacă există înscrisuri acolo, unităţile de învăţământ iau măsurile care se impun. Nu avem noi cunoştinţă, în sistem sunt 7.000 de persoane şi 62.000 de elevi. Conducerile ar fi trebuit să ştie, de aceea am spus că o să luăm măsuri în consecinţă. Astăzi vom face adrese oficiale să vedem ce s-a făcut şi care este situaţia”, a mai precizat Daniela Palcău. 

Conducerile a două instituţii de învăţământ din municipiul Buzău, o şcoală gimnazială şi un liceu, sunt cercetate de poliţişti pentru că i-ar fi permis unui cadru didactic, contrar legii, să profeseze deşi figura în Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale şi fusese condamnat recent, cu suspendare, şi pentru trafic de droguri, potrivit unor surse. 

Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău, conducerile celor două unităţi şcolare sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu. 

„În data de 14 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Siguranţă Şcolară, urmare activităţilor specifice desfăşurate în contextul începerii anului şcolar, s-au sesizat din oficiu, faţă de conducerea a două unităţi de învăţământ din municipiul Buzău, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu. Din cercetările efectuate s-a stabilit faptul că unităţile de învăţământ nu au desfăşurat corespunzător activităţile şi verificările specifice impuse de Legea 118/2019 privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, cu privire la un bărbat în vârstă de 40 de ani, din Buzău, cadru didactic în ambele şcoli”, a transmis vineri IPJ Buzău. 

Totodată, sunt efectuate cercetări vizavi de faptul că persoana în cauză ar fi fost lăsată să profeseze în ciuda faptului că recent a fost condamnată şi pentru trafic de droguri. 

„Mai mult, în urma investigaţiilor, cu privire la aceeaşi persoană, au fost constatate aspecte ce ar putea fi incidente Legii învăţământului preuniversitar 198/2023. Poliţiştii continuă cercetările, sub coordonarea Parchetului, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în vederea stabilirii cu exactitate a situaţiei de fapt şi luării măsurilor legale ce se impun. Totodată, poliţiştii au semnalat cazul instituţiei coordonatoare a unităţilor de învăţământ, pentru demararea activităţilor specifice, conform competenţelor”, se mai menţiona în informarea IPJ Buzău.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri