Raed Arafat, la Spitalul de Urgenţe Floreasca: Noua UPU, „încă un pas spre normalitate”

Data publicării:
20121203 20upu-36618

La inaugurarea de luni dimineaţă au fost prezenţi premierul Victor Ponta, ministrul Sănătăţii Raed Arafat, fostul ministru Cseke Attila, şeful SMURDBucureştişi al UPU Floreasca Bogdan Opriţa, primarul sectorului 1 Andrei Chiliman şi alte oficialităţi.

Premierul Victor Ponta le-a mulţumit oficialilor Spitalului şi ai Ministerului Sănătăţii care au reuşit să obţină resursele necesare, dar şi Primăriei Sectorului 1, care s-a implicat în procesul de modernizare.

Câteva declaraţii ale premierului:

- Ca orice bucureştean, am avut nevoie de Spitalul de Urgenţă, din fericire nu foarte des.

- Este o muncă extraordinară a medicilor şi personalului medical de aici.

- Fac un apel către cei care gestionează Spitalul de Urgenţă şi oficialilor ministerului să continuăm acest efort de modernizare, şi este valabil pentru spitalele din orice oraş.

- Orice investiţie în sănătate este o investiţie profitabilă, nu în termen de lei sau euro, ci în termenii în care societatea beneficiază de serviciile medicale. Sunt oamenii cărora li se salvează vieţile.

- Medicilor le urez stabilitate. Să fie cât mai puţine schimbări venite de la Guvern, de la minister.

Raed Arafat, ministrul Sănătăţii, a declarat că noua secţie de primiri urgenţe este „încă un pas de normalitate pentru Bucureşti”.

- Este a doua unitate de primiri urgenţe adulţi într-un an.

- Mai este nevoie de reabilitări şi modernizări pe plan naţional, dar şi în Bucureşti.

- Anul viitor, va fi realizată cel puţin încă o reabilitare la o UPU din Bucureşti, pe lângă alte proiecte în curs - secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul Universitar (Municipal) şi alte proiecte mici, pe alte domenii decât urgenţa.

- Ce înseamnă această nouă UPU: pentru bolnavi reprezintă mai multă siguranţă, demnitate şi respect, pentru că vor intra într-un spaţiu similar cu cele existente în orice ţară cu tradiţie în acest domeniu.

- Cât priveşte deblocarea posturilor din Sănătate, s-au început angajările.

De la opt la 35 de paturi de urgenţă

Noua unitate a beneficiat de o investiţie totală de peste 12 milioane lei, precizează Ministerul Sănătăţii într-un comunicat remis Digi24.ro. Cea mai parte a fondurilor, peste 10 milioane de lei, provin din bugetul ministerului şi au fost utilizate pentru construirea unui nou corp de clădire, consolidarea clădirii vechi a UPU, dar şi refacerea circuitelor funcţionale. Peste 1,3 milioane de lei au fost cheltuite printr-un program al Băncii Mondiale pentru achiziţionarea echipamentelor de urgenţă cu care a fost dotată unitatea. O parte din mobilierul achiziţionat, în valoare de 80.000 de lei, a fost asigurat din donaţiile populaţiei de 2%.

„Avem în prezent cinci unităţi de primiri urgenţe reorganizate şi dotate de către Ministerul Sănătăţii, la nivel european. Alături de Spitalul Universitar, Spitalul Judeţean din Tg. Mureş, Spitalul Judeţean Constanţa şi cel din Satu Mare, de astăzi Floreasca beneficiază de o UPU modernă. Aceste investiţii fac parte din strategia noastră prin care vrem să creştem numărul pacienţilor trataţi, dar şi calitatea serviciilor medicale care în urgenţă este în corelaţie directă cu dotarea de care beneficiezi”, a mai spus Raed Arafat.

Proiectul de modernizare a UPU Floreasca a început în anul 2010, iar în urma investiţiei capacitatea de tratare a crescut de la opt paturi de urgenţă la 35. Dacă atunci când existau opt paturi de urgenţă în UPU Floreasca puteau fi trataţi aici în medie 450 pacienţi pe zi, în urma investiţiei se aşteptă ca această capacitate să crească de aproximativ patru ori. De asemenea, suprafaţa UPU a crescut la 1000 mp şi se întinde pe trei niveluri. Sunt programate în continuare lucrările de renovare ale unităţii vechi.

Cum arată noua secţie

Lângă salonul de îngrijiri imediate se află salonul de resuscitare, unde pacienţii pot fi transferaţi dacă starea lor se agravează. Cele 35 de paturi sunt dotate cu aparatură care poate fi folosită în funcţie de necesităţile pacienţilor.

Tot de aici, prin intermediul calculatorului, doctorii din camera de gardă pot comunica direct şi pot vedea imagini în timp real de la colegii aflaţi pe teren acordând asistenţă. La intrarea în camera de gardă mai există o cameră de decontaminare, singura din Capitală.

Unitatea este dotată şi cu un cabinet în care rezidenţii pot învăţa pe manechine care imită perfect corpul uman să aplice manevre medicale.

Centru cu tradiţie în învăţământul universitar şi postuniversitar

Spitalul de Urgenţe Floreasca a fost înfiinţat în 1934, la iniţiativa profesorului Nicolae Minovici şi a lui Constantin Deculescu, secretarul general al Ministerului Sănătăţii şi Ocrotirilor Sociale. Exista nevoia unui spital pregătit să preia la orice oră pacienţii aduşi de Societatea de Salvare, aşa cum se numea atunci serviciul de ambulanţă al Capitalei.

Centru cu tradiţie în învăţământul universitar şi postuniversitar, spitalul funcţionează în clădirea din Calea Floreasca din 1949.

Numărul de pacienţi care ajung zilnic la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) poate ajunge chiar şi la 700.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri