Traian Băsescu: Campania a fost nerelevantă faţă de realităţile româneşti

Data publicării:
7 2012basescu-37442

"Mâine este Ziua Constituţiei. Constituţia a fost adoptată în 1991, a fost revizuită în 2003 şi trebuia revizuită din nou în urma referendumului din 2009 prin care românii, cei care mâine sunt chemaţi să voteze un nou Parlament au cerut să avem Parlament unicameral şi doar 300 de parlamentari.Din păcate, românii vor constata după alegeri că toţi cei care au venit să le ceară votul sunt parte a unei înşelătorii şi în mod deosebit cei care astăzi se află la putere, pentru că ei s-au opus revizuirii Constituţiei, neputându-se realiza acele două treimi din Parlament.

Sunt foarte mulţi dintre parlamentarii care cer votul sub sigla USL, care au votat măsurile de austeritate. Nu ştiu până unde poate să meargă lipsa de cinste în politică. Pare că merge. Vom vedea duminică seară.

Această constituţie a garantat drepturile fundamentale ale cetăţenilor şi a stabilit funcţionarea instituţiilor fundamentale ale statului la nivel central şi local. Această Constituiţie, cu plusuri şi minusuri, este Constituţia care a permis o transformare radicală a României, ne-a permis integrarea în NATO şi UE şi revenirea în familia occidentală de unde am plecat.

Mâine, poate îndreptăm un gând bun şi către Constituţia ţării.

În ceea ce priveşte campania electorală, fac un ultim apel la guvern să publice cifra oficială a alegătorilor români. Este foarte importantă cifra electorală corectă pentru a se stabili procentul de participare la vot, dar vor veni alegeri prezidenţiale în care cifra electorală corectă este esenţială pentru alegerea preşedintelui României, datorită prevderilor constituţionale conform cărora dacă un candidat obţine jumătate plus 1 iese din primul tur. Cifra electorală corectă trebuie asumată de Guvern. Nu pun la îndoială cifra publicată de BEC, dar legal, Guvernul prin structurile sale specializate este cel care trebuie să comunice cifra corectă în vederea alegerilor.

Campania a fost nerelevantă faţă de realităţile româneşti. România este într-o stuaţie fragilă şi suntem într-o Românie politic discreditată ca urmare a abuzurilor constituţionale din iulie-august, dar şi din ultima perioadă, când prin OUG s-a încercat reglementarea unor instituţii, precum CNA.

Semnalul dat ieri de Hillary Clinton este extrem de grav. Unii lideri politici cred că e grav când înjuri.

Acestea erau lucruri care trebuiau discutate. România într-o Europă fragilă economic, ca urmare a fragilităţii zonei euro, România cu probleme de credibilitate, România însăşi fragilă, acestea erau esenţiale.

Li s-a inoculat românilor ideea că e o campanie împotriva preşedintelui, ceea ce este o minciună. Campania aceasta trebuie să fie despre Parlament. Ei au făcut-o despre preşedintele României şi atacând unele personalităţi ale opoziţiei, unele în mod gratuit.

Circulă în armată, un articol, publicat în catavencii.ro, cum că eu aş fi spus că la 1 decembrie, nu eu am fost huiduit, ci armata deoarece a omorât o mulţime de oameni de-a lungul timpului.Îi asigur pe cei din armată că preşedintele nici nu gândeşte, nici nu vorbeşte urât despre armata română. Dimpotrivă, o consider un pilon de stabilitate

USL a făcut campanie generalizată negativă. Guşă iar a început să umble cu sacoşele pline.

În campanie nu s-au discutat soluţiile.

Privind profilul de premier, trebuie să fie un pro-european şi un pro-atlantist. Asta nu exclude relaţia cu Rusia sau China, sau cu cine vreţi. Dar domiciliul acestei ţări este în UE şi NATO, aici ne construim prosperitatea.

Mi-aş dori ca cel pe care îl voi desemna pentru funcţia de prim-ministru, dar şi cel pe care partidele îl vor propune să fie o personalitate care să fie loială interesului naţional, pe care să îl aşeze deasupra intereselor de partid şi de grup, fie ele şi de grup mediatic.

Aş vrea ca cel care va deveni premier să fie un om care a susţinut respectarea deciziilor Constituţiei, a principiilor statului de drept şi a principiilor din UE. Valorile europene să fie un mod de viaţă pentru politicianul care va dori să fie premier.

Să fie un om despre care să ştim tot sau aproape tot, atât cât trebuie să ştim ca să avem încredere în el. Nu e vorba despre viaţa lui privată, dar să fie un om în viaţa căruia să nu fie umbre.

Ar fi extraordinar de bine dacă reacţiile ar fi că primul ministru este un om în care putem avea încredere.

M-aş bucura dacă noul prim-ministru ar fi un om cu experienţă în administraţia centrală.

Vă doresc să votaţi cum credeţi că este bine pentru România".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri