Sari la conținut

Traian Băsescu: În al doilea mandat am eliminat din activitatea mea grațierile

Traian Băsescu a evitat să spună clar ce ar face dacă ar primi o cerere de graţiere pentru fostul internaţional codamnat în „Dosarul Transferurilor”.

„Nici nu i s-a scris motivarea. Aş vrea să ştiu dacă a plătit cineva bani pentru asemenea campanii. Mi se pare o campanie plătită şi nejustificată. Procedura este cu totul alta şi, dacă televiziunile ar respecta statul de drept, ar citi legea care permite preşedintelui graţierea”, a spus el.

Pe de altă parte, șeful statului a explicat și de ce nu a retras decorația primită de Gheorghe Popescu.

Nu putem renega persoanele care au greşit. Legea spune clar: Preşedintele poate retrage decoraţia, deci nu este obligat să o facă. Oameni care au fost decorați și au intrat în închisoare: nimănui nu i-am ridicat decorația pentru că omul care a intrat în închisoare pentru că a greșit nu poate fi negat pentru ce a făcut înainte de a intra în închisoare”, a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a confirmat că mama lui Gigi Becali a venit la Palatul Cotroceni şi a lăsat o petiţie. Nu a vorbit nimic despre o eventuală graţiere a omului de afaceri, dar a precizat că Ministerului Justiţiei a dat un aviz negativ. E drept, facultativ.

Traian Băsescu a explicat şi de ce în acest mandat nu a acordat nicio graţiere.

Dacă în primul mandat aveam semne de întrebare cu privire la voința justiției de a funcționa, în al doilea nu am mai avut motive să cred că cea mai mare parte a justiției nu ar funcționa”, a spue președintele.

În primul mandat la Cotroceni, şeful statului a acordat 14 garaţieri. Cei iertaţi de pedeapsă au fost persoane în vârstă, mame cu copii minori şi Ion Draica, fost campion olimpic condamnat la trei ani de închisoare pentru înşelăciune.