Traian Băsescu: „Șapte state ar fi votat împotriva României. Prudenţa arătată de primul-ministru este de bun augur”

Data publicării:
0403schengen-52838

- „Aș vrea să clarific faptul că România a avut consecvent, în ultimii opt ani, dar în mod deosebit de la intrarea în UE, o politică de integrare și trebuie să vă spun că de multe ori a existat tentația izolării zonei non-euro, celebra Europă cu două viteze”.

- „România a avut o poziție destul de activă ca și statele din zona non-euro să ratifice tratatul fiscal. Aș spune că a fost consecvent o politică prin care am încercat să ne integrăm, uneori cu unele costuri”.

- „Poziția pe care o exprim fără rezerve este că România are ca obiectiv major integrarea în zona Schengen. Nu mă refer că aceasta este o prioritatea numai din punct de vedere economic. Poate cel mai important aspect este cel politic”.

- „Noi am intrat in UE, dar încă nu ne-am integrat în cele două facilități ale Uniunii: spațiul Schengen și zona euro. Este esențial pentru noi să intrăm în Schengen, pentru că, politic, frontiera europeană se va muta pe frontierele românești”.

- „Din punctul de vedere al ministrului german de Interne, România și Bulgaria au o singură problemă: corupția. Asta s-a văzut în raportul MCV din luna ianuarie”.

- Germania este singura țară care ar fi votat împotriva României. Dacă s-ar fi ajuns la vot, ar fi fost încă șapte state împotriva României din cauza raportului MCV”.

- „Vreau să vă dau prețurile corecte pe care România le-a avut cu pregătirea tehnică legată de intrarea în Schengen: 470 de milioane de euro – facilitate Schengen, bani de la Uniunea Europeană, adică de la contribuabil francez, german, olandez, cei care ne critică și bugetul de stat al României – 88 de milioane de euro, bani cheltuiți pentru așa-numite cheltuieli neeligibile în Schengen”.

- „Nu am văzut nicio problemă rezolvată țipând. Totul este subiect de negociere între parteneri. Nimeni nu-și aruncă buzduganul peste frontiere. Se mai întâmplă cu Londra, dar și ea pierde jumătate din buzdugan când face așa ceva”.

- „Am salutat poziția de astăzi a premierului și o salut în continuare, dacă se menține așa. Prudența arătată de el este de bun augur”.

-Dacă ne hotărâm că suntem mai harnici, ne asumăm că luăm raportul MCV punct cu punct, vedem unde suntem în neregulă, unde protejăm corupți, îndeplinim condițiile, numim procurori credibili, nu mai facem presiuni pe CSM și, cu siguranță, dacă informăm statele membre, ne-am putea asuma septembrie. Dacă nu, decembrie, după ce apare raportul Comisiei, care să consfințească dacă am ridicat standardul în lumea politică sau nu”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri