Un ieşean scoate cruci dintr-un cimitir ca să facă agricultură, după ce primăria a refuzat să îi retrocedeze o parte din teren

Data publicării:
cruci

Un bărbat dintr-o comună ieşeană a scos mai multe cruci dintr-un cimitir, nemulţumit că primăria nu-i dă înapoi pământul care îi aparţine. Este proprietar pe o bucată de teren din cimitir, iar acum vrea să facă acolo agricultură. Pentru moment, s-a ales cu dosar penal pentru profanare de morminte.


Discuţie reporter - Petrişor Marcel:

- Am scos câteva cruci şi am pus înapoi. Domnul primar a fost acolo de faţă. Şi el a zis. Şi părintele a văzut tot.

- Şi părintele v-a spus că puteţi să scoateţi crucile?

- Da.

Povestea a început în 1993, când sora lui Petrişor Marcel a obţinut titlul de proprietate pentru o bucată din terenul cimitirului din comuna Butea, Iaşi, unde sunt înmormântaţi soldaţi ucişi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Zece ani mai târziu, femeia a semnat un act cu primăria prin care ceda pământul în schimbul altui teren. Doar că a plecat în străinătate, iar fratele ei, împuternicit să se ocupe de afaceri, nu a fost de acord cu înţelegerea.

Aşa că a ajuns în instanţă, iar acum are o hotărâre definitivă prin care se arată că terenul cimitirului îi aparţine. Primarul spune însă că pământul nu poate fi decât al celor trecuţi în nefiinţă.

Trebuia făcut schimbul de acum 11 ani, de când s-a făcut Cimitirul Eroilor. Vrea să intre în posesie, să are, să facă curăţenie... Nu e ceva normal ca să punem recoltă pe mormintele şi osemintele oamenilor, bunicilor noştri”, consideră Gheorghe Milia, primarul comunei Butea.

Revoltaţi de gestul bărbatului sunt şi reprezentanţii asociaţiilor care cinstesc memoria eroilor. „Să răscolim cadavrele, mormintele, să scoatem crucile... mi se pare un act care este lipsit de orice bun simţ!”, spune colonelul în rezervă Ioan Timofte, preşedinte al Asociaţiei Cultul Eroilor Regina Maria.

Bărbatul este acum cercetat penal pentru profanare de morminte şi riscă să ajungă după gratii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri