V. Zgonea îi răspunde lui T. Băsescu: „Bicameralismul este un model de succes pentru România”

Data publicării:
21032013 20zgonea-56163

Traian Băsescu i-a cerut președintelui Camerei, într-o scrisoare trimisă joi, „continuarea procedurii legislative de adoptare a Proiectului de lege privind revizuirea Constituţiei, ce are ca principal obiectiv înfăptuirea actului de suveranitate exercitat în mod direct de poporul român în noiembrie 2009, în sensul reducerii numărului de parlamentari şi al modificării structurii Parlamentului”.

Solicitarea șefului este „una legală și constituțională” și va trimisă Comisiei speciale, pentru „un punct de vedere”, a declarat Valeriu Zgonea, la „Jurnalul de seară”.

Pe de altă parte, el a apreciat România a avut numai de câștigat prin bicameralism.„Avem un avantaj pentru că trecem prin două filtre, avem mai multe chei de control. Este un model de succes pentru România și pentru statele cu peste 20 de milioane de locuitori. Din punctul meu de vedere, păstrarea unui sistem bicameral al fi în avantajul României”, a spus președintele Camerei Deputaților.

Ar fi necesară o Cameră superioară a parlamentului, cu anumite atribuții, în special în zona administrativ-teritorială, a mai spus Zgonea.

Pe de altă parte, acesta a trimis săgeți către președinte, pe care l-a acuzat că a constitui „majoritatea ilegitimă” care, în 2009, a avut inițiativa modificării Legii Fundamentale.

De ce vrea președintele unicameral

Traian Băsescu a explicat joi, de la Palatul Cotroceni, că a plecat de la premisa că România are deja o cameră legiuitoare – Parlamentul European.

Șeful statului a mai spus că preferă parlamentul unicameral pentru că legile ar fi citite de două ori, nu ca acum, când cea mai mare parte a legilor ar trece necitite de prima Cameră, care nu este decizională.

„Și trec votate într-o zi de marți, când se adună legile și votează câte 30 de legi într-o oră, după care pleacă acasă. Nu îmi poate spune nimeni că acest sistem poate fi mai bun decât unul în care un proiect de lege se citește obligatoriu de două ori”, a declarat Traian Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri