VIDEO. Povestea din spatele scandalului de la hipermarket provocat de măsurarea temperaturii

Data actualizării: Data publicării:
scandal2

Scandal la un hipermarket din Sectorul 5 al Capitalei, după ce trei oameni au fost luati pe sus de polițiști în urma unui conflict cu angajații magazinului. Polițiștii i-au amendat pe cei trei în urma unui conflict pornit de la măsura luării temperaturi la intrarea în magazin, instituită odată cu intrarea în starea de alertă. Toate momentele au fost filmate de o a patra persoană, care a făcut un montaj și a luat interviuri celor care au fost duși la secția de poliție.

Linia așa-zisului material publicat pe Facebook și pe YouTube este că termoscanarea ar fi ilegală și ar fi o încălcare a drepturilor omului. Numai că tensiunea nu a fost de la început, iar filmarea a surprins și încercările polițiștilor de a se înțelege cu protagoniștii cu vorba bună.

Filmarea surprinde și momentele anterioare intervenției polițiștilor. În înregistrarea video se aude cum o persoană susține că prin termoscanare ar fi accesate date personale. Cei trei mai susțin că termoscanarea e ilegală și că o persoană fără pregătire medicală nu are niciun drept să măsoare temperatura clienților hipermarketului.

Se vede cum un singur polițist intervine, la început, și încearcă să explice de ce a fost instituită regula măsurării temperaturii. Persoanele care se opun sunt foarte vocale, țipă la polițiști și le cer să se legitimeze. Abia apoi apar momentele tensionate în care persoanele recalcitrante sunt imobilizate și duse la secție.

Iată filmul integral al incidentului de la supermarket:

Citiți și: CTP, despre scandalul de la supermarket: Un act de provocare, s-a urmărit ralierea oamenilor, dar nu s-a reușit

Materialul a apărut pe rețelele sociale în condițiile în care chiar ieri, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, vorbea de campanii de informații false pe rețelele sociale, inclusiv în ceea ce privește măsurarea temperaturii.

„Toate instituţiile statului sunt preocupate de acest lucru, la toate nivelurile. Toate serviciile noastre de comunicare, la nivelul IGSU, la nivelul DSU, la nivelul Grupului de Comunicare Strategică, încercăm să combatem, avem şi grupuri de voluntari care încearcă să combată ideile false care sunt răspândite, chiar extrem de agresiv, în reţelele de socializare. Pe lângă asta, vine, bineînţeles, partea de securitate cibernetică.

„Binenţeles, mai poţi să vezi dacă sunt atacuri concertate, te duci şi explici la operatorul, la responsabilul reţelei de socializare, sunt discuţii cu toate reţelele de socializare, pentru că, dacă vezi că de undeva vine o dezinformare consistentă tot timpul, ei au metode prin care să verifice acest lucru şi să vadă de unde vine”, a mai spus Arafat.

El a adăugat că termometrul digital nu înregistrează date personale, „nu implantează cipuri”, „nu face poze„ şi „nu ia CNP-ul, numele şi adresa persoanei”, ci afişează doar temperatura şi poate fi utilizat de personal nemedical instruit.

El a adăugat că acest subiect de dezinformare vizează tentativa de a convinge oamenii să nu respecte regulile în perioada de relaxare.

„Să nu poarte mască, am început să avem oameni care spun că tot ce s-a întâmplat până acum e o conspiraţie şi să dăm drumul la totul, deodată. Dacă nu se respectă regulile, este posibil să ajungem într-o situaţie mult mai gravă decât cea prin care am trecut”, a spus Raed Arafat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri