Live Text Incendiu la Institutul „Matei Balș” din Capitală. O a cincea victimă a fost găsită carbonizată, după câteva ore

Data actualizării: Data publicării:
imagini de sus cu incendiu si masini de interventie
Incendiu la Spitalul Matei Balș FOTO: imagini amator

Un incendiu a avut loc în această dimineata la un pavilion al Spitalului Matei Balș din Capitală, pacienții fiind evacuați. Conform ISU și Ministerului Sănătății, trei persoane au fost găsite carbonizate, iar o persoană a fost declarată decedată la scurt timp. O altă victimă a fost găsită în ulterior în baie, carbonizată.

Al cincilea deces în urma incendiului de la Matei Balș

UPDATE 11.24 Încă o persoană a fost găsită decedată în urma incendiului de la „Matei Balș”.  Victima a fost găsită carbonizată, în baie, a spus la Digi24 ministrul de Interne, Lucian Bode.

Acesta nu a precizat însă dacă este vorba despre un pacient sau de o altă persoană.

UPDATE 11.24 Cadrele medicale care erau de gardă în pavilionul unde a izbucnit incendiul de la Institutului „Matei Balș”, soldat cu 4 morți, au fost chemate la audieri.

UPDATE 11.2o Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat vineri că nu au existat probleme cu căldura, nici la unitatea Institutul „Matei Balș”, nici la blocurile din jur. Primarul spune că după verificările făcute anul trecut la spitalele din București nu au fost descoperite probleme de siguranță la incendiu.

UPDATE 10.28 Florin Cîțu a transmis pe Facebook un mesaj familiilor care și-au pierdut rudele în incendiul de la spitalul Matei Balș din capitală. „În primul rând transmit sincere condoleanțe familiilor îndoliate”, a scris premierul. Cîțu spune că „despre cauze și responsabili discutăm după ce avem toate informațiile”.

UPDATE 10.04 „Din informațiile pe care le-am primit la fața locului, în acel pavilion nu erau probleme de încălzire. Din fericire, instalațiile antiincendiu au funcționat. În momentul în care s-a declanșat incendiul, instalația electrică și instalația de aprovizionare cu oxigen au fost deconectate automat și în felul acesta s-a putut evita o tragedie de și mai mari proporții”, a declarat vineri prefectul Traian Berbeceanu la Digi24.

UPDATE 9.45. „La Marius Nasta au fost aduse 4 persoane, două femei și doi bărbați. Avem disponibiliate până la 36 de locuri în secția COVID. Dacă vor fi necesare, noi suntem aici și suntem alături de colegii noștri de la Matei Balș și de pacienții care trec printr-un moment foarte greu”, a spus managerul institutului, medicul Beatrice Mahler.

UPDATE 9.40. Colegiul Medicilor s-a autosesizat după incendiul de vineri dimineață.

UPDATE 9.30Președintele Klaus Iohannis va merge la ora 13:00 la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

UPDATE 9.20. Corpul de Control a premierului a fost trimis la Institutul Matei Balș.

Telefoane la care pot suna rudele pacienților

UPDATE 9.09. Rudele pacienților internați la Matei Balș așteaptă informații despre rudele lor. Mulți spun că sună la alte spitale pentru a afla dacă pacienții au fost transferați acolo.

Autoritățile au anunțat două numere de telefon unde rudele celor 102 pacienți de la Matei Balș pot suna pentru informații, după incendiul în care au murit patru persoane.

Cele două numere disponibile pentru aparținători sunt: 021.2069398 și 021.2648515.

UPDATE 9.02 Medicul Adrian Streinu Cercel, fost director al Institutului „Matei Balş”, a spus că spitalul a fost construit în 1953 şi refăcut „din toate punctele de vedere, inclusiv din punct de vedere al aprovizionării cu oxigen”.

El a mai declarat vineri că avizele Institutului „Matei Balş” „sunt în ordine, ultima linie de oxigen fiind montată în decembrie”.

UPDATE 8.40. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a făcut declaraţii cu privire la posibilele cauze care au declanşat incendiul de vineri dimineaţă, în cadrul unui pavilion al Spitalului Matei Balş.

UPDATE 8.25 Rude ale unor pacienți internați la Institutul Matei Balș au venit la spital și așteaptă în fața unității medicale, încercând să afle detalii despre starea rudelor.

UPDATE 8.05. În legătură cu izbucnirea incendiului, a fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, sub coordonarea Parchetului Tribunalului București.

La anchetă vor participa și specialişti de la INSEMEX Petroşani care au participat și la invetsigațiile după incendiile de la Colectiv și spitalul din Piatra Neamț.

UPDATE 7.57. Patru pacienți din cei aflați la institutul Matei Balș au ajuns la spitalul Marius Nasta, iar alți patru au ajuns la Victor Babeș.

Citeste și:

VIDEO Incendiu cu patru morți la "Matei Balș". Raed Arafat s-a enervat: Este revoltă în capul dumneavoastră!

VIDEO. Primele imagini cu pavilionul ars de la Matei Balș și cu pacienții transferați în urma incendiului

Primii pacienți de la Matei Balș au ajuns în spitalele bucureștene. Mai multe unități medicale anunță că pot primi bolnavi

Incendiul de la Institutul Matei Balș a afectat un pavilion în care se aflau 102 pacienți. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
Incendiul de la Institutul Matei Balș a afectat un pavilion în care se aflau 102 pacienți. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

GALERIE FOTO. Incendiu violent la Institutul Matei Balș din București. Sursa: Inquam Photos/ Octav Ganea

Raed Arafat: Clădirea avea avizele necesare

UPDATE 7.30. Incendiul a fost stins, dar la fața locului sunt încă prezente echipaje ale pompierilor.

La Matei Balș sunt coordonatorul DSU Raed Arafat, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu și prefectul Traian Berbeceanu.

UPDATE 7.25. Clădirea care a ars a fost construită în 1953 și a fost modernizată.

Clădirea avea avizele necesare, iar cel mai recent control a fost efectuat în noiembrie, a precizat Raed Arafat.

UPDATE 7.15. Comandantul intervenției a declarat că primul apel a fost primit la 5.05, iar primul echipaj pompieri a ajuns după 8 minute.

Pompierii au constatat că la fața locului era un incendiu cu flacără deschisă la parter, care cuprinsese o suprafață de 100 – 120 mp.

Patru saloane erau afectate., iar arderea era generalizată, cu posibilități de extindere, a spus comandantul intervenției.

S-a intervenit în interior și exterior cu 24 de echipaje, patru descarcerări și 10 microbuze pentru transport persoane.

Medicul Bogdan Oprița a spus că au fost 38 echipaje de prim ajutor, șase de terapie mobilă, cinci de victime multiple.

Au fost mobilizați 100 de medici și asistenți suplimentari pentru a interveni.

Au fost evacuate 44 de persoane către spitalele de urgență Floreasca, Universitar, Sf. Ioan și Pantelimon.


Știrea inițială

La Spitalul Matei Balș a fost activat Planul roșu de intervenție.

Un incendiu a izbucnit la parterul unui corp de clădire, într-un salon în care erau trei persoane. În zona respectivă se aflau în jur de 100 de persoane.  

Toți pacienții care au fost internați erau conectați la oxigen, sunt pacienți Covid, în stadiu mediu spre sever.

La fata locului au acționat ambulanțe, autospeciale, un spital mobil și unități de descarcerare.

Pompierii spun că pacienții răniți au fost preluați de ambulanțe și transportați la alte spitale.

Parchetul va face anchetă în acest caz pentru vătămare corporală din culpă.

 

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri