Sari la conținut

Directorul Operei Naționale din București a fost reținut

Directorul Operei Naţionale din Bucureşti va fi dus, miercuri, la mandat. Procurorii au decis să îl trimită după gratii după ce au verificat mai multe contracte încheiate de instituţie.

Spectacolul de la Operă a fost asigurat, marţi, de poliţişti. Pe poarta artiştilor de la Opera Naţională au intrat mascaţii şi procurorii, iar cap de afiş al acestui spectacol cu iz penal a fost chiar directorul instituţiei.

Artiştii au ajuns la serviciu după venirea anchetatorilor şi au încercat să facă repetiţii fără să bage în seama agitaţia.

„Noi ne facem treaba pe scenă fără să fim afectaţi”, a spus Ştefan Ignat, solist al Operei Române.

Mascaţii s-au dus glonţ în biroul directorului Operei Naţionale Române, un regizor cunoscut, apoi au trecut pe la contabilitate, achiziţii şi juridic, de unde au ridicat saci de documente.

Răzvan Dincă este directorul Operei Naţionale Bucureşti din decembrie 2012, când a câştigat concursul de proiecte de management organizat de Ministerul Culturii.

În august 2006, el a fost numit director general al Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian" din Bucureşti, iar în 2007 a devenit director şi manager de proiect al Festivalului Internaţional de Artele Spectacolului Muzical "Viaţa e Frumoasă!". A regizat mai multe spectacole de teatru în ţară şi în Bucureşti. În perioada 2010-2012, Dincă a fost consilier al preşedintelui-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune.

Unul dintre contractele ce ridică mari semne de întrebare este cel de construcţie a noii săli de spectacole a Operetei din Bucureşti.

Valoarea lui a crescut de câteva ori, spun anchetatorii, care vor să vadă de ce. De altfel, anchetatorii au suspiciuni că majoritatea contractelor ar fi fost umflate. Bănuieli au chiar şi angajaţii Operei.

Sunt foarte mulţi bodyguarzi. Înainte de asta, când s-au făcut tăierile de personal (...) erau cinci portari - pe sume de 600-700 de lei - şi de la o vreme văd că sunt bodyguarzi, nu ştim ce urmăresc ei, sunt 20 de bodyguarzi pe tură”, a declarat Ștefan Ignat.

La fel, semne de întrebare ridică şi contractele pentru realizarea decorurilor, care ar fi create de angajaţii Operei, dar plătite unei firme apropiate directorului.