Dosarul accidentului din Muntenegru a fost închis. Singurul vinovat - șoferul

Data publicării:
Accident Muntenegru 5812627-AFP Mediafax Foto-SAVO PRELEVIC-1

FOTO: AFP/MEDIAFAX

Pe 23 iunie 2013, 19 oameni au murit iar alţi 29 au fost grav răniţi, după ce autocarul cu care plecaseră în excursie în Muntenegru s-a prăbuşit într-o prăpastie din Canionul Moraca. Viteza excesivă a fost cauza accidentului. Printre cei care au murit este şi şoferul care a condus autocarul.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a deschis o anchetă în cazul accidentului, sesizându-se din oficiu pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Au fost audiate zeci de persoane şi au fost ridicate diferite documente de la societatea de transport şi operatorul de turism.

În cursul anchetei, procurorii români s-au bazat pe expertiza tehnică, dar și pe colaborarea cu colegii din Muntenegru.

Procurorii muntenegreni, care au deschis, la rândul lor o anchetă, și-au prezentat concluziile încă din august anul trecut: excesul de viteză este la originea accidentului din luna iunie în care 18 cetățeni români și-au pierdut viața. Şoferul autocarului „a rulat cu 80 km/h, dublul vitezei maxime autorizate" pe acel segment de drum, a declarat procurorul de caz din Muntenegru.

România a organizat - sub supravegherea directă a lui Raed Arafat, fondatorul SMURD - o operațiune fără precedent de aducere în țară a răniților. Printre ei s-a numărat și șoferul de rezervă al autocarului.

A fost unul dintre cele mai grave accidente rutiere petrecute în Europa ultimilor ani. Guvernul român a declarat o zi de doliu național în urma acestei tragedii, ceea ce a dat naștere unor dezbateri, inclusiv unor reproșuri la nivel politic.

Odată stabilită cauza accidentului, rudele victimelor aveau, teoretic, posibilitatea de a deschide procese în România prin care să ceară despăgubiri fie firmei care a organizat excursia, fie transportatorului.

Potrivit legii penale însă, dosarul trebuie clasat (închis), dacă se ajunge la concluzia că cel vinovat pentru comiterea faptei este mort.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri