Ionel Arsene neagă implicarea lui Dan Turturică în dosarul traficului de influenţă

Data actualizării: Data publicării:
Ionel Arsene
Ionel Arsene. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Preşedintele CJ Neamţ Ionel Arsene susţine că nu Dan Turturică este jurnalistul al cărui nume ar fi fost pomenit de judecători băcăuani în motivarea deciziei de cercetare sub control judiciar în dosarul în care e acuzat de trafic de influenţă.

ionel arsene 180122_CEXn_PSD_001_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

"Îmi pare rău că este adus în discuţie numele lui Dan Turturică, acuzaţiile mele nu se referă la el. Nu dau detalii despre denunţători de profesie," a declarat la Realitatea TV Ionel Arsene.

El a spus însă că e surprins de faptul că astfel de informaţii au ajuns, pe surse, în presă. "Avocaţii mei au cerut încheierea, nu am primit-o, însă informaţiile au apărut pe surse. Deocamdată, nu vreau să vorbesc despre dosar, sigur că totul poate fi pus într-o cheie politică, dar va veni şi vremea când voi vorbi," a precizat el.


PSD era hotărât să introducă graţierea condamnaţilor pentru corupţie în controversata Ordonanţă 13 şi mulţi baroni locali se bazau pe asta. Dovada apare în motivaţia judecătorilor care l-au lăsat în libertate pe preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, anchetat pentru trafic de influenţă. Procurorii au la dosar o declaraţie în care fiul fostului primar de la Piatra Neamţ spune clar că şeful judeţului garanta că Gheorghe Ştefan nu va sta mult după gratii dacă va fi condamnat în dosarul Microsoft.

Potrivit motivării magistraţilor, Gheorghe Stefan ar fi încercat sa îl ajute pe actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ să ajungă în funcţie. Unul dintre intermediarii afacerii ar fi fost redactorul-şef de atunci al cotidianului „România Liberă”.

100 de mii de euro trebuiau să ajungă la şeful Agenţiei Naţionale de Integritate pentru ca acesta să elimine adversarii politicienilor.

Jurnalistul Dan Turturică, în prezent coordonator al site-ului digi24.ro, susţine însă că nu are nicio calitate în dosarul DNA, nici măcar cea de martor.

Horia Georgescu s-a delimitat şi el de denunţ. Afirmă că magistraţii au constatat că nu a primit nicio sumă de bani. Fostul preşedinte al ANI a adăugat că nu îi poate fi imputat modul în care numele său este folosit.

Nici fostul edil din Piatra Neamţ nu a recunoscut public denunţul făcut pe numele lui Ionel Arsene.

Negocierea de acum 5 ani ar fi rămas fără obiect, aşa că Pinalti a cerut banii înapoi, cu insistenţă, prin intermediul fiului său, care a şi fost audiat de procurori.

„Întâlnirea dintre martor (fiul lui Gheorghe Ştefan, n.r.) şi Ionel Arsene a avut loc în biroul acestuia din urmă din Consiliul Judeţean Neamţ, la sfârşitul lunii ianuarie 2017. Ionel Arsene i-a zis că e ok şi tatăl său să stea liniştit, întrucât PSD va da o ordonanţă de graţiere în următoarele zile”, se arată în motivarea deciziei date de judecătorii Tribunalului Bacău.

Discuţia dintre Ionel Arsene, membru cu greutate al PSD, şi Gabriel Ştefan, fiul fostului primar din Piatra Neamţ, avea loc în contextul în care, în urmă cu un an, actualitatea era dominată de tema graţierii.

Klaus Iohannis, preşedintele României, în 18 ianuarie 2017: „Cunoașteți povestea că este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt doi elefanți - ordonanța de grațiere și ordonanța de modificare a codurilor penale.”

Florin Iordache, fost ministru al Justiţiei, în 28 ianuarie 2017: „Sunt foarte mulţi care vor veni acolo şi vor susţine aceste două acte normative.

Până la urmă, coaliţia de guvernare a renunţat la adoptarea ordonanţei privind graţierea, iar proiectul a fost trimis pentru dezbatere în Parlament. Între timp, Gheorghe Ştefan a fost eliberat condiţionat. A trimis alţi emisari la Arsene, pentru a-i cere banii înapoi. Fostul sau coleg de partid, Vasile Panaite, care a trecut între timp în tabăra lui Ionel Arsene şi este acum prefect de Neamţ, a fost interceptat în timp ce discuta cu liderul social-democrat.

„Ionel Arsene: Aşa cum i-am transmis …

Vasile Panaite: C-o rezolvi…corect, am înţeles…astea să fie cuvintele. (...)

Ionel Arsene: Să nu mai vorbească (…) că dacă vorbeşte, mă pun de capul lui…nu-l mai ajut cu nimic!” - potrivit motivării Tribunalului Bacău.

Ionel Arsene şi-a susţinut la Tribunal nevinovăţia.

Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ: „Sunt nevinovat şi îmi voi dovedi nevinovăţia aşa cum au făcut-o foarte mulţi oameni politici când au fost acuzaţi pe nedrept.”

În acest caz DNA a contestat controlul judiciar, decizia revenind magistraţilor din Bacău.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri