Judecători: Inculpații din dosarul crimei din Piața Constituției, dezinhibați și fără respect față de lege

Data actualizării: Data publicării:
crima piata constitutiei

Tribunalul București arată, în motivarea arestării celor 6 persoane în dosarul crimei din Piața Constituției, că agresorii ar fi putut rezolva pașnic conflictul, dar au manifestat dezinhibiție și vădită lipsă de respect față de lege, astfel că nu se poate lua o măsură mai blândă în cazul lor, potrivit Mediafax.

ACTUALIZARE 23:50 Încă o reținere în cazul crimei din Piața Constituției. Astfel, polițiștii de la Serviciul Omoruri au trimis vineri după gratii încă doi indivizi care au lovit un bărbat până când a murit.

Până acum opt bătăuși au fost arestați, fiind acuzați de omor.

Anchetatorii au descoperit că doi dintre ei au fost recent eliberați din închisoare, în baza recursului compensatoriu.

Bătaia din Piața Constituției a durat mai puțin de un minut, dar a fost suficient ca un om să moară, iar altul să fie grav rănit. Totul a pornit de la doi proxeneți care voiau să-și demonstreze supremația. Unul dintre ei și-a adus ajutoare din Giurgiu: muncitori pe care i-a luat dintr-o cârciumă și pe care i-a plătit cu câte 100 de euro, ca să se bată în fața Parlamentului.


ACTUALIZARE 22:40 - Poliția Capitalei anunță, vineri, că a fost reținută încă o persoană în dosarul crimei care a avut loc la sfârșitul lunii septembrie în Piața Constituției, în prezent fiind opt persoane în spatele gratiilor.

„În cazul de omor din noaptea de 29 septembrie s-a dispus cea de a opta măsură de reținere față de o persoană, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor”, anunță Poliția Capitalei.

În acest dosar, se află în arest preventiv alți șapte bărbați.


Magistrații Tribunalului București au decis arestarea preventivă a celor șase persoane implicate în crima din Piața Constituției, considerând că aceștia nu pot beneficia de o măsură mai blândă, date fiind gravitate faptelor și consecințele lor.

Judecătorii arată că cei șase ar fi avut posibilitatea și pârghiile necesare rezolvării conflictului, dar au manifestat dezinhibiție și lipsa de respect față de lege.

„Având în vedere gravitatea faptelor, determinată de natura şi consecinţele lor, de pericolul sporit pe care îl reprezintă, de valorile sociale ocrotite de lege dar lezate prin activitatea inculpaţilor, respectiv dreptul la viaţă şi la integritate corporală, cu atât mai mult cu cât evenimentul s-a derulat într-o zonă publică în centrul oraşului, într-un areal în care îşi desfăşoară activitatea o serie de instituţii importante ale statului, ceea ce denotă corelativ o dezinhibiţie totală a inculpaţilor şi o vădită lipsă de respect faţă de lege, judecătorul apreciază că (...) privarea de libertate a inculpaţilor, sub forma arestului preventiv pentru o perioadă de 30 de zile este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică”, se arată în motivarea arestării preventive a celor șase inculpați.

Judecătorii consideră că o măsură mai blîndă, precum controlul judiciar sau arestul la domiciliu nu ar oferi garanții pentru eliminarea riscurilor desfășurării anchetei.

„O măsură mai blândă, cum ar fi controlul judiciar sau arestul la domiciliu, aşa cum a solicitat apărarea inculpaţilor, neprezentând suficiente garanţii pentru eliminarea vreunui risc care ar putea afecta desfăşurarea în bune condiţiuni a procedurilor judiciare, cu atât mai mult cu cât pentru parte dintre inculpaţi se solicită măsuri alternative în condiţiile în care se susţine că nu sunt probe în legătură cu implicarea acestora în contextul infracţional”, mai arată judecătorii.

Poliția Capitalei a anunțat, joi, că a fost reținută încă o persoană în dosarul crimei de la finele lunii septembrie din Piața Constituției. În acest moment, în spatele gratiilor sunt, în total, șapte persoane, ultima persoană urmând la rândul ei să fie prezentată în fața magistraților, cu propunere de arestare.

Duminică, 6 octombrie, un om a fost ucis într-o încăierare dintre mai multe persoane care s-au bătut cu bâte și săbii în Piața Constituției

Un bărbat a murit şi un altul a fost rănit în urma conflictului din 29 septembrie, din Piața Constituției, cazul fiind investigat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi de Serviciul Omoruri.

În acest dosar, se află în arest preventiv alți șase bărbați, măsura fiind luată de magistrații Tribunalului București în data de 5 octombrie. Un alt bărbat a fost reținut joi seara.

Polițiștii au efectuat în data de 4 octombrie, 21 de percheziţii domiciliare în București în dosarul crimei din Piața Constituției, potrivit unui anunț al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, verificările fiind începute la aproape o săptămână de la bătaia din centrul Capitalei.

Perchezițiile au avut loc în zona Petricani - Lacul Tei și au vizat capturarea bărbatului suspectat pentru uciderea unei persoane în bătaia care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute.

Piața Constituției este supravegheată de echipe mixte formate din polițiști de siguranță publică, jandarmi, polițiști rutieri și agenți de la Serviciul Operațiuni Speciale, în anumite intervale orare. Măsurile vin în urma unei încăierari de duminica trecută, din Piața Constituției, când mai multe persoane s-au bătut cu bâte și săbii.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri