Liviu Dragnea o acuză pe Viorica Dăncilă de fraude cu bani europeni. Cum răspunde premierul

Data actualizării: Data publicării:
viorica dancila si liviu dragnea
Foto: Inquam Photos / George Călin

Fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, vrea ca procesul privind dizovarea partidului pe care l-a condus să ajungă la Curtea Europeană de Justiție. Liviu Dragnea a depus la Curtea de Apel București o cerere în acest sens. El vrea ca judecătorii să hotărască dacă este posibilă sesizarea CJUE pe tema dizolvării PSD, cerută de el. În cererea de sesizare a Curții de Justiție a UE (CJUE), fostul șef al PSD susține că succesoarea sa, Viorica Dăncilă, nu ar fi declarat corect salariul pe care i-l plătea, în perioada când a fost europarlamentar, asistentei sale locale, ceea ce ar putea fi o fraudare a banilor UE, scrie Hotnews.ro, care a consultat documentul. 

Astfel, potrivit sursei citate, Liviu Dragnea susține că Viorica Dăncilă „nu a declarat salariul real al angajatului asistent local (a declarat exclusiv salariul minim pe economie), astfel încât la bugetul naţional nu au ajuns, în intervalul februarie 2017 - ianuarie 2018, dar nici până în prezent impozitele calculate la salariul real virat de Parlamentul European”.

Asistenta locală la care se referă este Adriana Botorogeanu, una dintre angajatele de la DGPASC Teleorman, din dosarul în care fostul șef al PSD a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, scrie Hotnews. Dragnea nu precizează numele lui Dăncilă și Botorogeanu, însă acestea sunt ușor de identificat, de vreme ce în cazul celei dintâi vorbește despre perioadele în care a fost europarlamentar și apoi de momentul în care Congresul a ales-o președinte PSD, iar în cazul celei de a doua se referă ca fiind „salariata din dosarul subsemnatului”, precizează Hotnews.

Adriana  Botorogeanu a fost condamnată și ea în dosarul lui Liviu Dragnea la doi ani închisoare cu suspendare.

Reacția Vioricăi Dăncilă: La șapte bărbați care sunt împotriva mea, al optulea parcă nici nu mai contează

Viorica Dăncilă a declarat că îi este frică doar de Dumnezeu și de „măsurile împotriva românilor”, ca reacție la faptul că Liviu Dragnea o acuză de unele fraude comise în perioada în care ea era europarlamentar. „La șapte care sunt împotriva mea, al optulea parcă nici nu mai contează”, a adăugat ea, referindu-se la contracandidații săi din cursa pentru alegerile prezidențiale 2019.

„Bine, la șapte care sunt împotriva mea, al optulea parcă nici nu mai contează. Eu vă garantez că de fiecare dată am respectat legea. Nu mi-aș fi permis să fac așa ceva, iar dacă exista o mai bună informare - și oricare dintre europarlamentari pot să confirme acest lucru -, nimeni nu poate să redirecționeze banii către un angajat, pentru că aceștia sunt direct direcționați de către Parlamentul European. Există cinci sau șase firme care pot gestiona această direcționare a fondurilor și întâi achită toate obligațiile către stat și pe urmă merge la cel care beneficiază de acest contrat de angajare cu europarlamentarul. Am toate documentele. Nu îmi este frică. Îmi este frică doar de Dumnezeu și de măsurile împotriva românilor (pe - n.r.) care vor să le ia acești oameni”, a declarat Viorica Dăncilă, citată de Mediafax.

Întrebată de ce crede că Liviu Dragnea a făcut mai multe demersuri împotriva ei în ultima perioadă, președintele PSD a spus: „Nu înțeleg de ce toți și-au ales țintă o femeie-premier. Nu înțeleg, dar vreau să le spun tuturor că nu am nicio problemă cu legea, nu mi-e frică de niciun control, nu am încălcat Constituția, așa cum fac alții”.

Liviu Dragnea vrea sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene în dosarul de la Curtea de Apel București în care contestă noua conducere PSD, stabilite la Congres. Fostul lider PSD a depus la instanță mai multe cereri, între care și cea privind CJUE, următorul termen fiind în 31 octombrie.

Liviu Dragnea este încarcerat în Penitenciarul Rahova, începând cu 27 mai, unde ispăşeşte o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri