Mită la Hidroelectrica. I. Mihăilă și E. Brădean susțin că R. Vulpescu, denunțător, a făcut un târg cu DNA

Data publicării:
vulpescu crop-1

Actualizare 18.25. Eugen Brădean, director de trading la Hidroelectrica, şi Ioan Mihăilă, fost membru în Consiliul de Supraveghere al companiei şi fost consilier al ministrului Constantin Niţă, rămân în arest, a decis definitiv, marţi, Curtea de Apel Bucureşti, care a respins recursurile celor doi.


Apărătorii lui Ioan Mihăilă și Eugen Brădean au susţinut în fața magistraților Curții de Apel București, unde au cerut eliberarea clienților lor, varianta încheierii unui târg. Avocații spun că Remus Vulpescu, membru în consiliul de supraveghere al Hidroelectrica și consilier al Ministrului Finanțelor ar fi cercetat de DNA într-un alt dosar. În acest context, ar fi convenit cu procurorii să îi denunțe pe colegii săi de la Hiroelectrica și să scape de dosarul său.  

Ioan Mihăilă le-a spus judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti că nu a încercat să-l mituiască pe Remus Vulpescu, ci ar fi fost provocat de către acesta. Şi asta pentru că Remus Vulpescu ar fi făcut o înţelegere cu procurorii DNA.

„Domnul Vulpescu este cercetat de DNA pentru alte fapte şi în cadrul acelei anchete ar fi făcut aceste denunţuri, provocând discuţiile. Cel puţin pentru clientul meu”, a afirmat Paula Mihăescu, avocata lui Ioan Mihailă.

Pe ce se bazează avocații

În august, mai multe firme l-au denunţat pe Remus Vulpescu la DNA după eşecul proiectului MINIMIS, o aplicaţie online rezervată IMM-urilor interesate să obţină finanţare de la stat dintr-un fond de 500 de milioane de lei. Serverul de la Ministerul de Finanţe a cedat însă atunci, în primele minute de la deschiderea sesiunii de înscriere. O parte dintre cei care nu au apucat să se înscrie l-au reclamat la DNA pe Remus Vulpescu, în calitate de consilier al ministrului Finanţelor, Remus Vulpescu.

Denunţătorii au susţinut că au informaţii că oficialul ar fi primit mită pentru a favoriza înscrierea anumitor firme şi a bloca aplicaţia. Avocaţii susţin că procurorii i-ar fi propus lui Vulpescu să îi livreze la DNA pe presupuşii corupţi din Hidroelectrica, primind la schimb clemenţă în dosarul MINIMIS. Avocaţii arestaţilor din dosarul Hidroelectrica suţin că denunţătorul Vulpescu nu este cu nimic mai credibil decat cei denunţaţi de el.

INTERCEPTĂRI. Cum a fost intermediată mita la Hidroelectrica

Până la publicarea materialului, DNA nu a comunicat că ar face cercetări în cazul lui Remus Vulpescu.

„Momentan nu ştim cine este mituitorul şi mituitorul, dacă nu este adus sub acuzaţie înseamnă că se află în stare de libertate. Este o situaţie atipică”, a afirmat Gabriel Ionescu, avocatul lui Eugen Brădean.

Ioan Mihailă, fostul consilier al ministrului Energiei a mai ameninţat în faţa instanţei că le va oferi procurorilor un dosar în care va demonstra că denunţătorul său, Remus Vulpescu, este cel care face afaceri păguboase pentru Hidroelectrica alături de „băieţii deştepţi”. Ioan Mihăilă şi Eugen Brădean au fost arestaţi de Tribunalul Bucureşti pentru că ar fi intermediat încheierea unui contract de aproape 300 de milioane de euro cu băieţii deştepţi, în dauna societăţii de stat.

Tot azi, fostul consilier al ministrului Energiei, Ioan Mihăilă, acuzat că ar fi încercat să mituiască întregul Consiliu de Supraveghere al Hidroelectrica pentru a încheia un contract avantajos băieţilor deştepţi, susţine că s-a implicat doar pentru a strânge informaţii pentru şeful său, ministrul Constantin Niţă.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri