Organizațiile care apără drepturile femeilor cer CNCD sancționarea lui Traian Băsescu

Data publicării:
basescu cotroceni aprilie 2013 presidency ro-4

Considerăm că declaraţiile acestuia de săptămâna trecută sunt discriminatorii pe criteriul de gen, etnie şi statut social, aduc vătămare demnităţii şi imaginii femeilor şi femeilor rome din România, iar consecinţele unor astfel de declaraţii afectează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi. Preşedintele Traian Băsescu discriminează femeile, femeile rome şi femeile care aparţin unei categorii defavorizate (pe criterii economice) prin preferinţă exprimată pentru creşterea natalităţii în rândul femeilor cu un anumit statut socio-economic şi care nu fac parte din minoritatea romă”, transmit organizaţiile într-un comunicat.

Astfel că, susţin ONG-urile, prin declaraţiile sale, preşedintele Traian Băsescu încalcă prevederile legislative potrivit cărora discriminarea de gen, etnică şi pe baza apartenenţei la o categorie defavorizată (pe criterii economice) sunt interzise în România.

Citește și:

T.Băsescu, despre natalitate: Cum Dumnezeu femeia romă poate ţine cinci-şase copii, iar românca nu poate?

Preşedintele Traian Băsescu, acuzat de şovinism şi discriminare în problema natalităţii

De asemenea, prin declaraţiile sale, preşedintele Traian Băsescu încalcă dreptul la demnitate personală, prevăzut în OG 137/2000 art. 15 potrivit căruia „Constituie contravenţie, (…) orice comportament manifestat în public, având caracter de propagandă naţionalist-şovină, de instigare la ură rasială sau naţională, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunităţi şi legat de apartenenţa acestora la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia’’.

Membrii organizaţiilor atrag atenţia asupra faptului că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu instigă la ură şi agravează rasismului faţă de femeile rome.

Prin discursul său, preşedintele Traian Băsescu împarte pe criterii etnice femeile în mame dezirabile şi nedezirabile şi contribuie la perpetuarea stereotipurilor rasiste cu privire la femeile rome şi la devalorizarea maternităţii acestora. Prin declaraţiile sale, preşedintele Traian Băsescu reduce femeile la funcţia reproductivă şi la statutul de corpuri reproducătoare de copii pentru naţiune”, se mai arată în comunicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri