Primele dovezi că tablourile furate din Rotterdam ar fi fost arse. DIICOT infirmă

Data publicării:
tablouri furate

Actualizare: Potrivit MEDIAFAX, nu se poate spune cu certitudine dacă urmele de vopsea găsite în cenuşă provin de la un tablou sau de la o ramă.

Gabriela Neagu, de la Biroul de presă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a declarat că instituţia nu a primit până la această dată rezultatele expertizei.

Potrivit sursei citate, informaţia potrivit căreia expertiza ar fi fost finalizată şi rezultatul ei indică faptul că cel puţin un tablou din cele furate din Olanda ar fi fost arse în România este falsă.

Avocatul apărării cere prudență în transmiterea informațiilor.

„În raportul preliminar se vorbește doar de identificarea unor pelicule de vopsea, în condțiile în care există identificate și alte urme care sub nici o formă nu pot duce la concluzia că au fost arse tablourile. Nu aș vrea să fie preluată această informație în mod greșit. Vă rog să manifestați prudență în modul în care transmiteți o informație atât de importantă pentru că nu reflectă o dovadă că tablourile au fost arse”, a spus avocatul apărării la ieșirea din sediul DIICOT.


În urma expertizei efectuate de specialiștii de la Muzeul Național de Artă au fost descoperite, în cenușa ridicată din casa mamei lui Radu Dogaru, urme de vopsea folosită în perioada în care au fost pictate cele șapte tablouri de la Muzeul din Rotterdam.

Experţii în domeniu au analizat compoziţia chimică şi structurală a cenuşii şi au dovedit că aceasta conţine urme de uleiuri specifice, cerneluri sau vopseluri de pictură.

Acum urmează ca aceste concluzii să fie prezentate avocaților celor trei suspecți de furt arestați încă de la începutul lunii ianuarie și să li se ia noi declarații.

Citiți și:

Furtul de tablouri din Rotterdam: Procurorii cer experţilor români să analizeze cenuşa găsită în casa unui suspect

Şapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Operele sustrase sunt "Tête d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" şi "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" şi "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Trei dintre suspecţi - Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru - au fost reţinuţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, iar în 21 ianuarie, magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

Cei trei au fost arestaţi pentru modul organizat în care au acţionat, pentru comiterea acesteia pe teritoriul unui stat străin şi pentru mărimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare, arăta instanţa Judecătoriei Sectorului 5, în motivarea deciziei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri