Sari la conținut

Procurorii cer pedeapsă maximă pentru torţionarul Ion Ficior

 

Un fost deţinut politic, care avea 18 ani când a ajuns la Colonia de muncă de la Periprava, condusă de Ioan Ficior, a povestit, joi, la ultimul termen în dosarul torţionarului, cum acesta a scos la munca un detinut bolnav pe care l-a batut si lăsat să moară în câmp şi cum deţinuţii mergeau la muncă şapte - opt kilometri fără oprire, ajungând să se scape pe ei.

Totodată, instanţa a decis vizionarea unui episod din ”Memorialul Durerii” referitor la colonia de muncă de la Periprava. În sală, Ficior se uită cu atenţie la film şi analizează două foi pe care are scris ceva, ultimul cuvânt. Este pregătit pentru ultimul termen al procesului.

În august 2014, Ion Ficior a fost trimis în judercată, fiind acuzat că, în perioada 1958-1963, când a condus Colonia de muncă Periprava, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici, fiind înregistrate 103 decese.

"Din probele administrate în cauză până la acest moment a reieşit faptul că regimul de detenţie aplicat de către Ficior Ioan, în perioada în care a deţinut funcţii de conducere în cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit să ducă la lichidarea fizică a deţinuţilor politici prin metode directe şi indirecte precum: condiţii de detenţie mizerabile şi inumane, rele tratamente; lipsa hranei adecvate; frigul extrem din barăci şi aglomerare excesivă; lipsa apei potabile care era înlocuită cu apă murdară scoasă direct din Dunăre; lipsa medicamentelor şi a asistenţei medicale sau refuzul de a acorda asistenţă medicală adecvată; aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament", se arată în rechizitoriul procurorilor.