Ce a declarat Codruța Kovesi la prima conferință de presă susținută la sediul DNA

Data actualizării: Data publicării:
conferinta dna kovesi_Inquam Photos Octav Ganea (1)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a susţinut o conferinţă de presă, miercuri, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. A fost pentru prima oară când șefa DNA a susținut o conferință de presă care nu este legată de bilanțul instituției sau de alte evenimente publice programate. Și a fost o conferință-maraton, care a durat aproape două ore, timp în care șefa DNA a încercat să răspundă tuturor întrebărilor jurnaliștilor. Iar la final a dat din nou asigurări că nu are de gând să urmeze o carieră politică. Mai sunt alte lucruri de făcut în alte domenii, a spus ea.

160610_interviu_laura_codruta_kovesi_15_INQ_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Anunțul neașteptat al conferinței de presă a picat miercuri după-amiaza și a fost făcut în contextul discuțiilor apărute în spațiul public în ultimele zile după scandalul declanșat de acuzele aduse de fostul deputat Vlad Cosma procurorilor de la DNA Prahova. De asemenea, ministrul justiției, Tudorel Toader, care a fost chemat de urgență în țară din vizita pe care o efectua în Japonia, este așteptat să-și anunțe decizia în privința unei eventuale solicitări de revocare a șefei DNA.

Citiți și: Senatorul Daniel Fenechiu dezvăluie planul lui Tudorel Toader

"Nu am niciun motiv să îmi dau demisia. Am respectat legea în tot ce am făcut", a declarat Laura Codruţa Kovesi, la conferința de presă, întrebată dacă va demisiona. Ea a spus că expertiza tehnică a dovedit că înregistrarea apărută în spațiul public potrivit căreia ar fi cerut procurorului să urgenteze o anchetă ce îl viza pe un fost ministru este modificată prin intermediul unui soft disponibil pe internet.

Eu am ieșit să vă spun că lucrăm legal și că nu falsificăm probe, n-am venit aici să-i răspund lui Vlad Cosma și altor inculpați”, a punctat Laura Codruța Kovesi. Ea a spus că în acest scandal nu este vorba despre Kovesi, ci despre "asaltul asupra justiţiei".

Asalt asupra justiției, festival al inculpaților

"Nu cred că acest atac este întâmplator, asistăm la un festival disperat al inculpaţilor, în care inculpaţii spun părţi de adevăr. Aici nu este vorba despre Kovesi  sau despre procurorul şef al DNA. DNA nu este un om, este o instituţie şi cred în acest lucru. Acest atac nu este despre Kovesi, ci despre procurorii care şi-au făcut treaba şi vizează îngenuncherea poporului român", a declarat Kovesi.

Ea a spus că justiţia este sub un asalt de peste un an de zile. „Dacă ne uităm cine ne atacă vedem - inculpaţi, oameni care au bani şi resurse şi care doresc să decredibilizeze actul de justitie şi să duca in derizoriu faptele de corupţie”, a spus procurorul-șef al DNA.

kovesi conferinta dna_Inquam Photos Octav Ganea (4)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

„Am ieșit să explic că noi avem tot timpul un dublu control - al judecătorilor și al Inspecției Judiciare”, a subliniat Laura Codruța Kovesi.

Procurorul-șef al DNA a mai declarat, miercuri seară, că nu a mai discutat cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, de la şedinţa CSM în care s-a dezbătut raportul de control şi că acesta nu i-a solicitat nicio informaţie și niciun raport. Întrebată de jurnalişti dacă ştie la ce raport a făcut referire Tudorel Toader într-o declarație anterioară, Kovesi a spus că nu ştie şi că nu a mai discutat cu ministrul Justiţiei.

Întrebată dacă Toader ar avea motive pentru revocarea sa, ea a spus: "Ministrul trebuie să răspundă". 

Kovesi: Am cerut DNA Ploieşti un raport privind stadiul dosarelor în care sunt implicaţi membrii familiei Cosma

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri seară, că în urma informaţiilor apărute în spaţiul public începând de duminică seară a solicitat DNA Ploieşti şi a primit, în cursul acestei zile, un raport privind stadiul dosarelor vizându-i pe membrii familiei Cosma şi aspectele presupus nelegale. Ea a spus că a trimis acest raport şi procurorului general.

"Urmare a informaţiile apărute în spaţiul public, am solicitat DNA Ploieşti un raport scris privind ceea ce a apărut în spaţiul public, privind stadiul dosarelor şi aspectele presupus nelegale. În urma informaţiilor primite astăzi, un raport scris a fost trimis şi procurorului general pentru a fi informat cu privire la situaţia exactă", a spus Kovesi.

Ea a precizat că la DNA Ploieşti au fost instrumentate mai multe cauze în care au fost audiaţi membri ai familiei Cosma, amintind că Vlad Cosma şi tatăl acestuia, Mircea Cosma, au şi o condamnare la 5 ani, respectiv opt ani de închisoare. 

Kovesi a spus că fostul deputat Vlad Cosma a fost audiat în 12 dosare, iar de foarte multe ori acesta s-a prezentat la DNA din proprie iniţiativă şi a făcut denunţuri.

"De foarte multe ori, din proprie inițiativă s-a prezentat la DNA şi a formulat denunţuri cu privire la fapte de corupţie. După pronunţarea acestei sentinţe de condamnare, aceşti inculpaţi au început diverse demersuri pentru a obţine de la procurori un act care să îi ajute să obţină o pedeapsă mai mică. Vineri, persoane din anturajul lor s-au prezentat la DNA Ploieşti şi au încercat să intimideze procurorii prin ameninţarea cu publicarea unor înregistrări denaturate. Ei nu au cedat pentru că ştiau că au respectat legea. Persoana care s-a prezentat la DNA Ploieşti a făcut mai multe afirmaţii. Exemplu: "Duminică se iese pe TV. Vor să iasă pe tv să distruga pe toată lumea. Nu e doar un scandalut, e ditamai regia făcută", a declarat şefa DNA. 

Citiți și: Kovesi: Judecătorii au considerat legale probele DNA în cazul Cosma

Ea a spus că procurorilor li s-a cerut "să pice la pace, să se aşeze undeva să se înţeleagă". 

"Duminică seară au apărut imagini şi au apărut exact acele situaţii descrise vineri de aceste persoane. Procurorii şi poliţiştii de la Ploieşti nu s-au temut pentru că ştiau că au respectat legea. Inculpaţii au devoalat propriile fapte de şantaj. Lui Vlad Cosma i s-a ridicat protecţia luni din aceste motive",  a mai spus Kovesi. 

kovesi conferinta dna_Inquam Photos Octav Ganea (6)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

"Modul în care lucrează procurorii este supus controlului judecătoresc. Este în curs o verificare a Inspecţiei Judiciare. Am fost întrebată ce am făcut. Am făcut ce prevede legea - Inspecţia Judiciară s-a sesizat luni, doi dintre colegii care au foat menţionaţi au sesizat chiar ei Inspecţia. Aşteptăm să se verifice modul în care s-a lucrat la acest dosar. Am declarat la preluarea mandatului că voi avea tolerantă zero la corupţie. Nu este prima dată când sunt incidente. Atunci când procurorii nu au respectat atribuţiile, am sesizat IJ, am cerut CSM revocarea lor. Cred că sunt probleme în toate instanţele, important e cum te raportezi la el", a spus Kovesi.

Citiți și: Kovesi: „Asistăm la un festival disperat al inculpaţilor”

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost întrebată, miercuri seară, în conferinţa de presă, și despre noile acuzaţii care i-au fost aduse de către Sebastian Ghiţă, ea reluând afirmaţiile potrivit cărora nu comentează acuzaţiile inculpaţilor. 

În ceea ce-l privește pe Vlad Cosma, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că fostului deputat Vlad Cosma, martor cu identitate protejată într-o cauză, i s-a ridicat protecţia în cursul zilei de luni, pentru că şi-a devoalat singur faptele pe care le-a dat în declaraţii. Citiți detalii aici.

Nu am dovada că vreunul dintre procurorii de la Ploiești nu și-a îndeplinit atribuțiile
 
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că nu are în acest moment dovada că vreunul dintre procurorii de la DNA Ploieşti şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu, arătând că Inspecţia Judiciară (IJ) va stabili dacă legea a fost încălcată sau nu.

"Eu am o măsură administrativă a revocării atunci când constat că un procuror a fost sancţionat disciplinar sau că şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu. În acest moment, eu nu am dovada că vreunul din procurorii de la Ploieşti şi-a îndeplinit necorespunzător atribuţiile de serviciu. Mai mult decât atât, dacă eu aş declanşa o anchetă în paralel cu ceea ce prin lege IJ ar trebui să facă, aş fi credibilă? Să aşteptăm Inspecţia Judiciară (...) să stabilească dacă un procuror din DNA a încălcat legea sau nu. (...) A deschide o anchetă în paralel cu IJ, a cere şi eu declaraţii, a cere şi eu să verific anumite lucruri ar însemna să mă suprapun IJ", a spus Kovesi într-o conferinţă de presă.

Ea a arătat că "DNA nu înseamnă Negulescu", dar şi că în acest moment nu are toate elementele pentru a-i cere şefului DNA Ploieşti să demisioneze.

"Am avut anul trecut o problemă instituţională cu acest procuror (Mircea Negulescu - n.r.), nu a negat nimeni acest lucru, am avut probleme şi cu alţi procurori (...), dar acest lucru nu înseamnă că toţi procurorii din DNA sunt aşa şi nu înseamnă că DNA este o instituţie care trebuie desfiinţată pentru că sunt probleme. Astfel de probleme sunt în toate instituţiile. Important este cum te raportezi la ele", a mai declarat Kovesi.

Şefa DNA a precizat că, la momentul când Negulescu şi-a început activitatea în DNA, avea o vechime de peste 20 de ani în magistratură şi nu a primit niciun fel de sesizare cu privire la conduita pe care acesta ar fi avut-o.

"În cadrul DNA se fac controale de către procurorii ierarhici superiori cu privire la modul în care se lucrează în anchetă din punct de vedere al ritmicităţii, adică dacă se lucrează efectiv în anchetă. Niciun şef din cadrul DNA nu asistă la audierile pe care un procuror din subordine le face să vadă dacă are o conduită corespunzătoare sau nu. Eu nu am primit sesizări scrise, sau reclamaţii, sau plângeri împotriva procurorului Negulescu. Am văzut cu toţii în spaţiul public că au apărut anumite înregistrări în care părea că domnul Negulescu are un comportament care nu este potrivit pentru statutul de magistrat. La acel moment, sigur că şi-a dat demisia din cadrul DNA şi a urmat acea procedură", a afirmat Kovesi. 

Ce se întâmplă cu denunțurile inculpaților. Kovesi: Nu luăm de bune toate denunțurile

Replică pentru Carmen Dan. Kovesi: Îi voi răspunde instituțional

Înregistrări editate

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat că Institutul Naţional de Expertize Criminalistice (INEC) a stabilit, printr-o expertiză, că înregistrarea în care ea le-ar fi dat ordine procurorilor din subordine ''să ajungă la premier'' a suferit editări.

"Sunt două expertize în dosar care constată că nu am făcut acele afirmaţii. Chiar Inspecţia Judiciară constată că nu am făcut acea afirmaţie. Toţi martorii care au fost audiaţi, respectiv procurorii care au fost la şedinţă, au spus că nu am făcut acea afirmaţie. Şi nu am făcut acea afirmaţie. Încă din prima seară (...) când a apărut acea înregistrare am precizat că anumite afirmaţii nu le-am făcut. (...) Anumite cuvinte, n-am să vi le spun care, dacă vă puneţi căştile şi o să ascultaţi atent, o să vedeţi că nu acelea au fost rostite, redarea este greşită. Am menţionat şi menţionez că s-a stabilit, printr-o expertiză făcută de Institutul de Criminalistică, faptul că acea înregistrare a suferit editări, modificări", a declarat Laura Codruţa Kovesi în conferinţă de presă susţinută la sediul DNA.

Procurorul şef al DNA spune că DNA are mecanisme interne de autocurăţare şi dacă un procuror a încălcat legea, nu înseamnă că toţi sunt la fel.

"DNA a dovedit că respectă legea, că legea e egală pentru toţi. (...) Dacă un procuror dintr-o instituţie a încălcat legea, nu înseamnă că toţi sunt la fel", a afirmat Kovesi într-o conferinţă de presă la sediul DNA.

Aceasta a arătat că nu este prima dată când sunt incidente cu privire la activitatea profesională a DNA, însă de fiecare dată când procurorii nu şi-au respectat atribuţiile profesionale, a sesizat Inspecţia Judiciară.

Urmăriți conferința de presă în materialele video de mai jos (de la ora 19:38 la ora 21:20)

(surse: Digi24, News.ro, Agerpres)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri