„Suveica fiscală”. Cum a păstrat mafia cărnii 50 de milioane de euro destinate bugetului

Data publicării:
carne-4

Peste 50 de milioane de euro a obţinut mafia cărnii folosindu-se de cele mai utilizate metode de evaziune. În „suveica fiscală”, de exemplu, sunt create zeci de firme fantomă prin care se rulează fictiv sume importante de bani pentru a le scăpa de la impozitare, însoţită de returnarea ilegală de TVA pentru aceleaşi tranzacţii, care apar doar în acte. Anual, peste 11 miliarde de euro sunt deturnate din drumul lor către bugetul de stat.

Metoda „suveică” a fost desăvârşită de omul de afaceri Sergiu Băhăian, care are în faţă ani grei de închisoare după ce a înşelat mai multe firme plus statul român cu câteva sute de mii de euro. În 2007, când metoda a început să capete amploare, acesta se folosea de firme fantomă ai căror administratori erau, de cele mai multe ori, persoane fără locuinţă sau fără ocupaţie.

Pentru a se asigura că nu se va ajunge la el, procurorii spun că afaceristul ar fi ordonat asasinarea a patru dintre cei folosiţi drept paravan pentru afacerile ilegale.

Cazul mafiei din industria cărnii de pui pare similar cu cel al evaziunii cu materiale de construcţii. Un caz recent, în care cap de afiş ar fi omul de afaceri Ştefan Tache, soţul cântăreţei Sanda Ladoşi, indică o altă metodă. 4 milioane de euro ar fi fost deturnaţi de la buget prin 18 firme implicate. Acestea erau împărţite în trei categorii - clienţii intracomunitari şi furnizorii naţionali, firmele fantomă prin care erau rulaţi banii pentru a se diminua valoarea TVA şi firmele care emiteau facturi fictive pentru tranzacţiile făcute între societăţile din primele două categorii.

Nu numai alimente şi materiale de construcţii au fost rulate prin mecanismele complexe de tip suveică. Procurorii au descoperit la Cluj-Napoca o reţea care făcea evaziune din vânzări fictive de maşini. În acte, autoturismele erau livrate în Ungaria. De acolo, erau tranzacţionate prin mai multe firme şi ajungeau la cumpărători din ţară. Întregul traseu era fictiv, iar scopul era deturnarea TVA. Prejudiciul este estimat la jumătate de milion de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri