Ultimul român condamnat la moarte își caută dreptatea

Data publicării:
rauta condamnat moarte

În 1973, Constantin Răuţă a fost trimis în misiune în Statele Unite, să pregătească vizita pe care Nicolae Ceauşescu urma să o facă la invitaţia preşedintelui Richard Nixon. Avea pe mână o valiză doldora cu secrete de stat şi era hotărât să nu se mai întoarcă.

Întrebat ce avea în servietă, Constantin Răuţă mărturisește: „Aveam probele care dovedeau că Ceauşescu era fals. El nu era acel om liber, cum voia să pară în faţa Vestului. El, de fapt, lucra pentru Moscova, la fel şi întreg servciul DIE”.

Regimul comunist i-a pecetluit soarta şi o instanţa de judecată l-a condamnat la moarte. Acuzaţia: trădare prin transmitere de secrete de stat. Abia în 2010, Tribunalul Militar i-a anulat mandatul de executare a pedepsei, însă Constantin Răuţă vrea dreptate până la capăt.

Inginerul Constantin Răuţă a ajuns, din nou, la sediul fostului său loc de muncă, Direcţia de Informaţii Externe a regimului comunist. O ironie a sorţii, spune Constantin Răuţă, pentru că acum sediul aparţine Înaltei Curți de Casație și Justiţie.

A ajuns la a treia încercare în faţa justiţiei din România şi vrea să arate că a fost condamnat pe nedrept şi să fie reabilitat.

„Mie mi-e milă de oamenii care trebuie să traiască aici, sub această justiţie. Nici un stat nu s-a putut dezvolta dacă n-a avut o bază în justiţie”, spune Constantin Răuţă.

Carieră remarcabilă în SUA

Constantin Răuţă a făcut carieră în Statele Unite ale Americii şi 24 de ani a lucrat la centrul de cercetari al NASA. Tot el a contribuit la proiectul scutului antirachetă de la Deveselu. A fost, însă, urmărit de Securitate până în 1989.

„De două ori au încercat să mă asasineze în Statele Unite ale Americii. O dată, au plătit 36.000 de dolari mafiei din New York”, povestește fostul spion.

Constantin Răuţă mai povesteşte că SIE a încercat să îl racoleze, dar a refuzat. Acum are o relaţie apropiată cu fostul general Ioan Mihai Pacepa, fugit şi el in America. Lui Pacepa i-a fost anulată condamnarea la moarte în 1999 şi a fost reabilitat de curând de statul român.

Constantin Răuţă spune că va lupta până la CEDO dacă în România nu va avea şansa să îşi arate nevinovăţia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri