Video Mersul la vaccinare depinde de bulibașa. Cine și cum influențează campania de vaccinare la sate

Data actualizării: Data publicării:
lider comunitare romi
Liderii comunităților rome colaborează cu autoritățile locale pentru campania de vaccinare. Foto: Captură Digi24

Cum se pot mobiliza comunitățile ca să se vaccineze, mai ales acolo unde oamenii se tem? Simplu. Dacă liderii comunităților se vaccinează demonstrativ, în văzul tuturor, oamenii îi urmează. Un astfel de exemplu vine din județul Iași. În comuna Ciurea, liderii comunității rome au avut o întâlnire la primăria din localitate cu medici și autorități locale, pentru a vedea cum îi pot convinge pe oamenii pe care îi reprezintă să se vaccineze.

- Mergem împreună și le explicăm oamenilor și atunci când văd că noi ne vaccinăm, automat vin rând pe rând și se vaccinează. Dăm un exemplu, noi!

- Mă dezbrac de sacou și mă vaccinez! Și după mine va fi mulțimea totală, ca să se vadă că eu sunt vaccinat și nevastă-mea și copiii mei. 

Liderii comunității rome din Ciurea județul Iași au avut o întâlnire la primăria din localitate cu medici și autorități pentru a vedea cum îi pot convinge pe oamenii pe care îi reprezintă să se vaccineze. Singura soluție a fost aceea că trebuie să se imunizeze ei mai întâi.

Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea: Se putea merge, dar foarte greu și cu șanse puține de izbândă. Poate doar punctual, cei care ar vrea să plece din țară, să călătorească, atunci s-ar duce benevol să se vaccineze.

"Este foarte importantă comunicarea cu liderii informali și formali ai lor. Puterea exemplului va funcționa", este de părere Elena Motaș,  consilier pe probleme în comunitatea de romi.

În Ciurea locuiesc aproape 600 de persoane de etnie romă. Peste 90% nu s-au vaccinat încă.

Cătălin Stănescu, lider al comunității din Ciurea: Au avut dubiul ăsta să nu se îmbolnăvească din cauza vaccinului, dar împreună cu domnii doctori, cu campania asta o să le aducem la cunoștință că nu există riscul de a se îmbolnăvi.

Sincron, Ionel Stănescu, liderul comunității din județul Iași, spune că deși și-a luat răspunderea de a-i convinge pe oameni să se imunizeze, dacă nu vor, nu-i poate obliga: "Ne-am convins, nu de acuma, de mai mult timp și așteptăm momentul să fim întrebați, să fim chemați, să fim puși în ordine pentru vaccinarea respectivă. Mi-am luat răspunderea că îi conving, cine vrea, bineînțeles, nu pot sa îi oblig".

În perioada următoare va fi organizată o caravană mobilă, chiar dacă în localitate există un punct de vaccinare.

La nici 20 de kilometri distanță, în comuna Grajduri, deschiderea nu este însă la fel de mare deocamdată. Aici bulibașa nu este convins de beneficiile vaccinului.

- Nu! Eu personal nu mă vaccinez. Autoritățile de stat au băgat frica și spaima în popor.

În România trăiesc aproximativ un milion și jumătate de etnici romi.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri