O companie a produs primul vaccin cu ARN mesager din Africa: „Este un pas important pentru imunizare anti-Covid în țările sărace”

Data publicării:
seringa si doza de vaccin pregatita in africa
Țările africane sunt printre cele mai afectate de distribuția inechitabilă a vaccinurilor. Foto: Profimedia Images

O companie de biotehnologie sud-africană a anunţat că a realizat primul vaccin pe bază de ARN mesager împotriva COVID-19 de pe continentul african, folosind secvenţierea Moderna. "Acesta este primul pas important care va permite ţărilor cu venituri mici şi medii să producă singure vaccinuri", susțin reprezentanții laboratorului, în condițiile în care Africa este continentul cu cele mai puţine persoane vaccinate împotriva Covid-19 din lume.

Compania Afrigen Biologics and Vaccines are sediul la Cape Town, Africa de Sud, şi conduce proiectul-pilot, susţinut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi iniţiativa Covax.

"La scară de laborator, avem un vaccin pe care trebuie să-l testăm", a declarat directoarea generală a Afrigen, Petro Terblanche.

Testarea pe animale va începe luna viitoare, însă "studiile pe oameni vor demara abia în noiembrie 2022", a precizat ea după întâlnirea cu un grup de sponsori ai proiectului.

Cercetătorii de la Afrigen au secvenţiat codul genetic disponibil public pe care Moderna l-a folosit pentru a-şi realiza vaccinul, apoi au fabricat ADN-ul, ARN-ul şi propriul lor produs.

"Suntem primii care folosesc secvenţa dezvoltată de Universitatea Stanford şi folosită de Moderna pentru vaccinul său pentru a proiecta şi dezvolta un vaccin produs la scară de laborator", a subliniat Terblanche.

La doi ani de la debutul pandemiei, doar 11,3% dintre africani au fost complet vaccinați

"Am finalizat procesul de la concepţie până la formula finală. Este un pas mic, dar este un început bun, un început fabulos", a adăugat directoarea laboratorului.

"Acesta este primul pas important care va permite ţărilor cu venituri mici şi medii să producă singure vaccinuri", a mai spus ea.

Petro Terblanche a luat cuvântul după ce Medicines Patent Pool (MPP), o organizaţie de sănătate publică dedicată brevetelor privind medicamentele şi susţinută de Naţiunile Unite, a acordat o subvenţie de 39 de milioane de euro.

Africa este continentul cu cele mai puţine persoane vaccinate împotriva COVID-19 din lume. La mai bine de un an de la administrarea primelor vaccinuri împotriva COVID-19 şi la doi ani de la debutul pandemiei, doar 11,3% dintre africani au fost complet imunizaţi.

Până în prezent, doar un procent din vaccinurile folosite în Africa sunt produse pe continent.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri